Ugrás a tartalomra

Újlaki-Nagy Réka, a HUN-REN BTK kutatója kapta az idei Klaniczay Tibor-díjat a reneszánszkutatók 2023. évi sárospataki konferenciáján

Hírek

A könyv a kora újkori Kárpát-medence művelődésében: kiadás, befogadás, használat címmel Sárospatakon rendezett konferenciát 2023. szeptember 6–9. között a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének (HUN-REN BTK ITI) Reneszánsz Osztálya. A rendezvény keretében a régi magyar kulturális emlékek feltárásában, megőrzésében és kiadásában nyújtott kiemelkedő teljesítményért évente átadott Klaniczay Tibor-díjat Újlaki-Nagy Réka, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézetének (TTI) tudományos segédmunkatársa kapta Christians or Jews? Early Transylvanian Sabbatarianism (1580–1621) (Keresztények vagy zsidók? A korai erdélyi szombatosság (1580–1621)) című angol nyelvű monográfiájáért.

A magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásával foglalkozó egyéb szakmai műhelyekkel együttműködve megrendezett tanácskozás központi témáját kerek évforduló adta: Andreas Hess 550 éve készítette Budán az első Magyarországon nyomtatott könyvet, a Chronica Hungarorumot.

.

 A konferencia előadásai a korszak könyvhasználatával, a humanista művelődésre gyakorolt hatásával, filológiai, irodalom- és eszmetörténeti jelenségeivel, valamint a kora újkorban végig megmaradó kéziratosság kérdéseivel foglalkoztak.