Ugrás a tartalomra

Molnár Antal, a HUN-REN BTK főigazgató-helyettese előadást tartott az inkvizícióról ötévente rendezett vatikáni konferencián

Hírek

Molnár Antal, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont (HUN-REN BTK) tudományos főigazgató-helyettese, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója 2023. november 23-án első magyar történészként előadást tartott az inkvizíció történetéről ötévente rendezett vatikáni konferencián. A Római Inkvizíció. Új kutatások, új perspektívák című tanácskozás a Történettudományok Pápai Bizottsága, a Hittani Dikasztérium, az Újkori és Legújabbkori Olasz Történeti Intézet, valamint a Hang- és Audiovizuális Javak Központi Intézete szervezésében valósult meg.  

.

A 2023. november 22‒24. között tartott rendezvényen nyolc országból mintegy harminc előadó szerepelt, köztük az itáliai inkvizíciókutatások nesztora, a konferencia szervezője, Agostino Borromeo. A nyitóünnepségen Victor Manuel Fernández, a Hittani Dikasztérium bíboros prefektusa köszöntötte a konferencia résztvevőit. 

Molnár Antal Il Sant’Uffizio nell’Europa centrale e nei Balcani durante il XVII secolo (A Szent Hivatal Közép-Európában és a Balkánon a 17. században) című előadásában a Szent Hivatalnak leginkább a Magyar Királysággal, illetve az északi és keleti balkáni területekkel való kapcsolatát mutatta be. Az általa felhozott példáknak és tendenciáknak az európai konfesszionalizációs folyamatok vizsgálata szempontjából több tanulságát is levonta. Ezek közül a legfontosabb az, hogy „a Szent Hivatal a korlátozott hatósugár és cselekvőképesség ellenére a kora újkori európai katolicizmus formálásában – elsősorban a doktrinális kontroll területén – nem elhanyagolható szerepet játszott, így levéltárának a nemzeti egyházak történetével összefüggő intenzívebb kutatása mindenképpen érdekes eredményeket hozhat az egyetemes egyháztörténet számára is”. 

A tanácskozásról a Vatikáni Rádióban 2023. november 25-én Vértesaljai László SJ beszélgetett Molnár Antallal, aki beszámolt az inkvizíció értékelésével kapcsolatos újabb eredményekről. Az interjú során hangsúlyozta a konferencia jelentőségét, amelyet azóta rendeznek meg ötévente, hogy Szent II. János Pál pápa 1998-ban megnyitotta az egykori Inkvizíció, a Sant’Uffizio (Szent Hivatal), mai nevén Hittani Dikasztérium levéltárát, így az elérhetővé vált a tudományos kutatás számára. Kitért arra is, hogy mi volt az inkvizíció feladata, illetve hogy mennyire igaz az utókorban az intézményről kialakult kép, kiemelve annak fontosságát, hogy mindig a korba visszahelyezve kell vizsgálni ezeket a jelenségeket.  

További információk elérhetők a HUN-REN BTK weboldalán