Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa a Pápai Történettudományi Bizottság közgyűlésének tagjait fogadta a Vatikánban

Hírek

A május 27-én és 28-án ülésező Pápai Történettudományi Bizottság közgyűlésének tagjait, köztük Molnár Antalt, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) tudományos főigazgató-helyettesét, a BTK Történettudományi Intézet igazgatóját fogadta Ferenc pápa a Vatikánban. A pápa a bizottságot arra kérte, hogy párbeszéd és együttműködés révén tartsanak kapcsolatot a történészekkel és a tudományos intézményekkel, emellett tanulmányozzák nemcsak az egyház, hanem az egész emberiség történetét a kereszténységgel való kétezer éves kapcsolatában.

Ferenc pápa felidézte többek között, hogy száz évvel ezelőtt az egykori könyvtáros és diplomata, XI. Piusz pápa határozott iránymutatást adott az egyháznak és a polgári társadalomnak, amikor megválasztása után – váratlan kérésre – a vatikáni bazilika külső loggiáján jelent meg, nem pedig a korábban használatos belső loggián. Ferenc pápa szerint XI. Piusz pápa gesztusa arra mutat rá, hogy fontos a kor társadalmi igényeinek figyelembevétele, az egyház és a polgári közösség közeledése.

Fotó: Vatican News

Ferenc Pápa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szilárdan dokumentált valósághoz való ragaszkodás továbbra is nélkülözhetetlen a történészszakma számára. A kereszténységet kutató történész feladata, hogy keresse a különféle valóságok gazdagságát, amelyekben az évszázadok során az evangélium megtestesült, és ennek során olyan remekművek születtek, amelyek felfedik a Szentlélek gyümölcsöző tevékenységét a történelemben.

A XII. Piusz pápa által alapított Történettudományi Bizottság feladata, hogy a történelem tanulmányozásával a Szentszék és a helyi egyházak szolgálatában álljon, és e tapasztalat, valamint a párbeszéd és a kutatás révén a „béke laboratóriumává” váljon. Ferenc pápa arra ösztönözte a bizottság tagjait, hogy kutatásaikkal elemezzék az emberi eseményeket meghatározó mozgásokat, és járuljanak hozzá a népek és államok konkrét történetében felmerülő folyamatok bátor szembesítéséhez.