Ugrás a tartalomra

A HUN-REN KRTK KTI megrendezte 23. nyári műhelyét a külföldön és itthon dolgozó magyar kutatók közti kapcsolatok erősítése érdekében

Hírek

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézet (HUN-REN KRTK KTI) idén augusztus 17-18-án rendezte meg szokásos, immáron 23. nyári műhelyét. A nyári műhely célja, hogy külföldön dolgozó magyar junior kutatók kapcsolatait erősítse itthon dolgozó kollégáikkal, illetve hazai intézményekkel. Az elmúlt években vendégül látták a legjobb amerikai és európai egyetemek magyar kutatóit a Berkeley-től a Harvardig, az LSE-től a Bocconi Egyetemig. A korábbi műhelyek programjáról, résztvevőiről itt olvashatnak leírást.

Az idei nyári műhely résztvevői szintén a legszínvonalasabb európai és angolszász egyetemekről és kutatóintézetekből érkeztek (a Bécsi, a Cambridge-i, a Tinbergeni, a Torontói, a Sydney-i, a Zürichi Egyetemről, a washingtoni Georgetown Egyetemről és a Világbankból). Az eseményen az előadók hosszabb előadásokat tartanak, és minden beküldött tanulmányt a téma egy magyar szakértője olvas el, és készít hozzá hozzászólást. Ezt követően minden cikket a közönség is megvitat. Az idei rendezvény kilenc előadója tanulmányainak mindegyikére egy-egy óra jutott. Ez a formátum elősegíti a termékeny tudományos vitát, illetve az itthon és külföldön dolgozó kutatók közti kapcsolatok elmélyítését.

A nyári műhelyre a közgazdaságtan bármely területéhez kapcsolódó előadással lehetett jelentkezni, így a napirendben elméleti (piacelméleti, viselkedési közgazdaságtani) és empirikus kutatások (főleg a közösségi gazdaságtan, az oktatásgazdaságtan és a munkagazdaságtan területéről) egyaránt szerepeltek.