Ugrás a tartalomra

Gulyás Balázs ELKH-elnök nyitotta meg a CERME13 konferenciát Budapesten

Hírek
Sajtószoba

Gulyás Balázs ELKH-elnök nyitotta meg a CERME13 konferenciát – 13th Congress of the European Society for Research in Mathematics Education – 2023. július 10-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Lágymányosi Campusán. A világ minden tájáról érkezett mintegy ezer matematikus kutató részvételével zajló eseményt az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, valamint Magyarország legnagyobb egyeteme és tanárképző intézménye, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) munkatársai közösen szervezték.

Beszédében Gulyás Balázs kiemelte Magyarország vezető szerepét a matematika területén, amely többek között olyan világhírű matematikusok munkájának köszönhető, mint Lovász László és Szemerédi Endre professzorok, valamint hangsúlyozta, hogy Magyarország a matematikaoktatás kutatásában is az élen jár. Hozzátette, hogy az ELKH – szeptembertől Magyar Kutatási Hálózat – elnökeként elkötelezte magát a magyar matematikus kutatók sikerének és fejlődésének támogatása mellett.

Beszélt a multidiszciplináris megközelítés, például a pszichológia és a neurobiológia integrációjának fontosságáról a matematikaoktatás módszertani kutatásában. A matematika iránt érdeklődő orvosként, neurobiológusként és kutatóként szerzett személyes tapasztalatai alapján rövid ismertetést tartott a résztvevőknek a matematikatanulás neurobiológiai alapjainak vizsgálatával kapcsolatban folyó kutatásokról, valamint a matematikai készségek és hatékonyság fejlesztésének lehetőségeiről és ennek várható hatásairól.