Glossza címmel indított tudományos ismeretterjesztő podcastsorozatot a BTK

Hírek

Elindult a Glossza, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos ismeretterjesztő podcastsorozata. Az adásokban a BTK kutatói a történelem, a régészet, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet, a zene és a néprajz világát tárják fel a hallgatók előtt. A műsor célja a tudományos eredmények közérthető ismertetése, valamint elhelyezése a minket körülvevő világban.

A Glossza a múltban lezajlott folyamatok és a hétköznapi tapasztalatok közötti kapcsolódási pontokat keresi, új megvilágításba helyezve mindazt a tudást, amelyet a korábbi generációk hagytak ránk. A szerkesztők – Bódi Lóránt, Huhák Heléna és Szilágyi Adrienn – a tudomány és a kultúra különböző területeiről hívnak meg beszélgetőtársakat, akikkel más-más perspektívából közelítenek meg egy adott témát. A podcast azokra a kérdésre is keresi a válaszokat, hogy hol van a bölcsészettudomány helye a 21. században, és milyen tudást, tapasztalatot kínál a ma embere számára.

Az első adás apropóját Mitrovits Miklós, a BTK Történettudományi Intézet munkatársának nemrég megjelent Tiltott kapcsolat. A magyar-lengyel ellenzéki együttműködés, 1976-1989 című könyve adta. A történész Hodosán Róza szociológussal, a demokratikus ellenzék egykori tagjával beszélgetett a hetvenes-nyolcvanas évek magyar és lengyel rendszerellenes erőiről, az ellenzéki szerepvállalás lehetőségeiről, illetve kockázatairól. Szóba került többek között az is, hogy milyen titkos kiadványokat szállított nejlonzacskóba csomagolva a Báthory Express.

A Glossza első, Tiltott kapcsolat: a lengyel-magyar ellenzékiség történetéről Hodosán Rózával és Mitrovits Miklóssal című adása meghallgatható Spotify-on és Soundcloudon is.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.