Ugrás a tartalomra

A bölcsészettudományokat bemutató kisfilmsorozatot indított a BTK a Kattanj a tudományra! projekt részeként

Hírek

Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) kilencrészes videósorozatot indított a Kattanj a tudományra! projekt részeként. A hetente megjelenő 10-15 perces epizódok mindegyike egy-egy önálló tudományterület működését ismerteti a BTK munkatársainak szemszögéből. A sorozat első négy epizódja már megtekinthető a BTK YouTube-csatornáján.

Miként lesz valakiből a bölcsészettudományok kutatója? Milyen példaképek, meghatározó tanárok tudják alakítani a tudományos életpályákat? Hogyan működik egy-egy tudományterület, és milyen kutatások zajlanak a BTK falai között? Melyek azok a kihívások, amelyekkel nap mint nap szembesülnek a bölcsész kutatók? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresik a választ a BTK új videósorozatának alkotói.

A kisfilmek többek között a művészettörténet, a régészet, a néprajz, a történettudomány, az irodalomtörténet, a filozófia, az archeogenomika, a klasszika-filológia és a zenetudomány aktuális kérdéseit, a BTK-ban dolgozó kutatók munkájának hátterét és motivációit járják körbe. A sorozat művészettörténetről szóló első epizódja a BTK Művészettörténeti Intézetének legfőbb gyűjteményeit mutatja be a klasszikus festményektől a kortárs képzőművészet izgalmas darabjaiig.

A Kattanj a tudományra! projektet összegző weboldalon az új kisfilmsorozat mellett podcastok, cikkek és infografikák segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők a legfrissebb tudományos eredményekről. A 2022-ben elindított tudomány-népszerűsítő weboldal és Facebook-oldal célja a BTK-ban zajló sokszínű tudományos munka bemutatása.

A kisfilmsorozat már megjelent epizódjairól további információk a BTK weboldalán olvashatók.