Fodor Pált külső levelező tagjává választotta az Osztrák Tudományos Akadémia

Hírek

Az Osztrák Tudományos Akadémia külső levelező tagjává választotta Fodor Pált, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) címzetes főigazgatóját, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadóját, a Középkori osztály vezetőjét. Az újonnan megválasztott tagokat az Osztrák Tudományos Akadémia online ünnepi ülésén mutatták be 2021. május 28-án.

BTK-Fodor Pál
Fodor Pál

Fodor Pál pályája kezdetétől sokat tett a különböző tudományos intézmények közötti kapcsolatok kialakításáért és elmélyítéséért. Az Osztrák Tudományos Akadémia az egyetemen kívüli kutatások legfőbb letéteményese, Ausztria legjelentősebb tudományos központja. Az 1847-ben alapított intézmény ma már több mint 760 tagot és 1800 alkalmazottat foglalkoztat az innovatív alapkutatások és az interdiszciplináris tudás átadása érdekében. Az akadémia 25 kutatóintézetet működtet a bölcsészet-, valamint a társadalom- és természettudományok területén, emellett kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.

Az Osztrák Tudományos Akadémia 31 újonnan megválasztott taggal bővült az idén. Kiemelkedő kutatási eredményeikért a bölcsészet-, a társadalom- és kultúratudományok, valamint a matematika- és a természettudományok legkülönbözőbb diszciplínáinak tudósai kapták meg az akadémiai tagságot.

A külső levelező tagok névsora – akik között több magyar tudós is megtalálható – az Osztrák Tudományos Akadémia honlapján olvasható, ahol az intézményről bővebb információ is elérhető.