Ugrás a tartalomra

Együttműködési megállapodást kötött az ELKH és a Miskolci Egyetem a felsőoktatás, a tudomány és a magyar társadalom számára hasznos közös eredmények elérésének támogatása érdekében

Hírek
Sajtószoba

Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat annak érdekében, hogy a felsőoktatás, a tudomány, és ezáltal az egész magyar társadalom számára hasznos eredmények elérését támogassák. A felek közös pályázatok, együttműködésre épülő kutatási projektek, hazai és nemzetközi konferenciák, továbbképzések szervezésében dolgoznak közösen. Emellett törekednek a doktori képzés erősítésére, így közös témakiírásokkal segítik a doktori képzésben részt vevő hallgatók kutatómunkáját.

.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására 2023. június 19-én került sor a Miskolci Egyetemen.

„A Miskolci Egyetem rendkívül sokszínű oktatási, kutatási és nevelési intézmény, nyolc karán több mint háromszáz szakon folytat képzést. Hivatásunk részének tekintjük, hogy az egyetem az Észak-magyarországi régió szellemi tudásközpontja legyen. Büszkék vagyunk arra, hogy intézményünkben az oktatás mellett stratégiai szintű, multidiszciplináris kutatások is folynak, amelyek eredményei beépülnek a karok oktatási tevékenységébe. Az ELKH-val most létrejött együttműködési megállapodás egy kölcsönösen előnyös, példaértékű közös szakmai tevékenység keretét teremti meg, mely révén a társadalom, a felsőoktatás és a tudományos közélet számára egyaránt hasznos eredményeket tudunk elérni” – mondta Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese.

.

„Kiemelt feladatunk, hogy a tudományt és a kutatást a magyar emberek szolgálatába állítsuk. E törekvés fontos része a szemléletváltás, mely szerint az eredmények értékét a publikációk számán és az idézettségen túl a társadalom és a gazdaság számára nyújtott hasznosságban is mérjük” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke. Hozzátette: „Az ELKH több mint háromezer fős kiváló kutatói gárdájára és komoly tudományos potenciáljára építve, a kutatói szabadság megőrzése mellett, a Neumann János Programban megfogalmazott stratégia mentén kívánjuk jelentősen javítani Magyarország tudományos teljesítményét a nemzetközi színtéren. Többek között e célunk szempontjából is nagy jelentőségű a Miskolci Egyetemmel most megkötött együttműködési megállapodás.”