Ugrás a tartalomra

Az ELKH innovációs menedzserei számára „Meet&Greet” eseményt szervezett az ELKH Titkárság

Hírek

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága kezdeményezésére és szakmai támogatásával 2022 végén megalakult a kétszintű ELKH innovációsmenedzser-hálózat. Az ELKH Titkárság „Meet&Greet” eseményt szervezett a 19 kutatóhely innovációs menedzserei számára a szellemitulajdon-védelmi és -hasznosítási folyamatok bemutatása, valamint az ezzel kapcsolatos tudásmegosztás és hálózatosodás ösztönzése céljával. Az ELKH Titkárság ezzel is elő kívánja mozdítani a kutatáshasznosítással kapcsolatos tudatosság hálózati szintű fejlesztését.

Dr. Zalányi Viktória Eszter, az ELKH főtitkára a fórumot megnyitó beszédében elmondta, az ELKH Titkárság nem titkolt szándéka, hogy a tudományos kiválóság mellett egyéb szemszögből is vizsgálja a kutatási eredményeket: azonosítsa a kutatóhelyeken és kutatásokban rejlő hasznosítási potenciált és innovációt, valamint elősegítse a létrejött tudás társadalmi és gazdasági hasznosítását. Többek között ezt a célt szolgálja a kétszintű innovációsmenedzser-hálózat létrehozása, amely folyamatban fontos mérföldkőnek számít a rendezvény.

A programon a résztvevők áttekintő ismertetést kaptak az innovációs menedzserek szerepéről és feladatairól, a megújított szellemitulajdon-kezelési folyamatokról, továbbá a végső tesztelési fázisban lévő központi szellemitulajdon-nyilvántartó szoftverről. A kutatóhelyek innovációs menedzserei az ELKH Titkárság Innovációs Főosztályának kollégáival rövid gyakorlati esettanulmányokat is feldolgoztak. Az esemény zárásaként a résztvevők tájékoztatást hallhattak a 2021. év végén elindított Proof of Concept Program 2023. évi pályázati felhívásáról, mely program célja az ELKH kutatóhelyein létrejövő ígéretes kutatási eredmények magasabb technológiai érettségi szintre emelése, ennek köszönhetően pedig a hasznosítás elősegítése.