Ugrás a tartalomra

A magyar védelmi ipar fejlődését is támogatja a VIKI és a HUN-REN között létrejött együttműködési megállapodás

Hírek

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI), hogy elősegítsék a független kutatóhálózat bekapcsolódását a hazai és a nemzetközi védelmi ipari kutatás-fejlesztési és innovációs programokba. Mindez a magyar védelmi ipar fejlődését is segíti. Az együttműködési megállapodást 2023. december 14-én ünnepélyes keretek között írta alá Porkoláb Imre dandártábornok, a VIKI vezérigazgatója és Gulyás Balázs, a
HUN-REN elnöke.

.

A VIKI-t 2023 elején hozta létre a honvédelmi miniszter a hazai védelmi ipar, az innovációs ökoszisztéma, a jövőbeni védelmi képességek fejlesztése céljával. Feladata, hogy ösztönözze és segítse az innovációt, főként a kettős – védelmi és polgári – felhasználású technológiák, termékek és szolgáltatások terén. A szervezet további célja, hogy a haderőben meglévő végfelhasználókat összekösse a legjobb és leghatékonyabb innovátorokkal. A VIKI a tudományos kutatást és technológiai fejlesztéseket végző vállalatok és intézmények számára konzorciális projekteken keresztül – a haderő igényeihez leghatékonyabb kettős felhasználású technológiai megoldások fejlesztéséhez – nyújt támogatást azzal a céllal, hogy a honvédségi állományt a lehető legnagyobb mértékben hazai fejlesztésű és gyártású eszközökkel szereljék fel.

A HUN-REN kutatóinak tudományos munkája korábban is több ponton kapcsolódott a magyar haderő fejlesztéseihez. A most kötött együttműködési megállapodásban a felek vállalták, hogy a jövőben törekednek arra, hogy közös kutatási projekteket hozzanak létre hazai és nemzetközi források elnyerése érdekében, továbbá hogy a VIKI biztosítja a kutatóhelyek számára a szükséges tesztkörnyezetet a védelmi célú fejlesztések validálásához. A hatékony kommunikáció elősegítése érdekében a felek értesítik egymást a különböző együttműködési lehetőségekről, szakmai programokról, eseményekről.

Az eseményen Porkoláb Imre dandártábornok, a VIKI vezérigazgatója kiemelte: „A kettős hasznosítású technológiák fejlesztése a nemzeti reziliencia építésének egyik legfontosabb eleme. A VIKI ebben a tekintetben tehát nemcsak hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, hanem a kisvállalatok, az akadémiai szektor és a haderő összekapcsolásával támogatja hazánk és az állampolgárok biztonságát. A HUN-REN-nel közös projektek tökéletesen illeszkednek ebbe a profilba, és erősítik a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium közötti együttműködést is.”

.

 Gulyás Balázs elnök az eseményen elmondta: „A HUN-REN kiemelt feladata, hogy élő kapcsolatot teremtsen a tudomány és a társadalom, azaz a kutatók és a kutatók munkáját támogató adófizető állampolgárok között. Ez azt jelenti, hogy a tudományos és innovációs eredményeket be kell vinnünk az értékláncba, ezzel biztosítva a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás elérését. A HUN-REN a Neumann János Program zászlóshajójaként kíván hozzájárulni az abban megfogalmazott célok eléréséhez, amelyben fókuszterületként a digitalizáció, az egészséges élet, a körforgásos gazdaság mellett fontos szerepet kap a biztonság és a védelem.”