Ugrás a tartalomra

A HUN-REN ÖK vezető szerepet vállal a természet helyreállításával kapcsolatban most elfogadott uniós rendelet magyarországi megvalósításának előkészítésében

Hírek

Az Európai Parlament február 27-én fogadta el a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletet. Halassy Melinda, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) restaurációökológusa, az Ökológiai Helyreállítási Társaság (European Chapter of the Society for Ecological Restoration, SER Europe) vezetőségi tagja szerint ez egy rendkívül fontos lépés, amellyel Európa elkötelezte magát egy jobb jövő mellett. A rendelet magyarországi szakmai tanácsadói előkészítésében a HUN-REN ÖK vezető szerepet vállal.

.

Fotó: Molnár Ábel Péter

Számos szakmai szervezet, köztük az Európa-szerte több mint 500 tudományos és gyakorlati szakembert tömörítő SER Europe üdvözli, hogy az Európai Parlament február 27-én elfogadta a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletet (Nature Restoration Law, NRL). Ez a világon egyedülálló és előremutató jogszabály bátor és proaktív lépéseket tesz a biológiai sokféleség csökkenése, az éghajlatváltozás és az ökoszisztémák pusztulása jelentette kihívások ökoszisztéma- és ökológiai helyreállítással történő kezelésére. A jogszabályban foglalt széles körű törekvéseknek és jogilag kötelező erejű céloknak köszönhetően a tagállamok készen állnak arra, hogy jelentős lépéseket tegyenek a természettel való megromlott kapcsolatunk helyreállításáért.

Halassy Melinda, a HUN-REN ÖK restaurációökológusa, a SER Europe vezetőségi tagja hangsúlyozta: „Ennek a rendeletnek az elfogadása egy rendkívül fontos lépés, amellyel Európa elkötelezte magát egy jobb jövő mellett, ahol az emberi érdekek harmóniában vannak a természet érdekeivel, hiszen egy rendszer részei vagyunk, és nem élhetünk a természet adta javak nélkül. Ökológusként azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb szakmai alapokon, a különböző ágazatokkal is szinergiákat keresve valósuljon meg a rendelet magyarországi végrehajtása.”

A rendelet elfogadása jelentős mérföldkő az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a biológiai sokféleség védelme érdekében tett globális erőfeszítésekben. A természet helyreállításának előmozdításával az EU nemcsak az ökoszisztémák ellenálló képességét növeli, hanem hozzájárul az emberiség és a földi élet általános jóllétéhez is.

Az uniós rendelet erősségei többek között:

  1. Jogilag kötelező erejű és mérhető célkitűzések az EU szárazföldi és tengeri ökoszisztémái 20 százalékának 2030-ig, az összes rehabilitációra szoruló ökoszisztéma 2050-ig történő helyreállítására.
  2. Holisztikus megközelítés, amely hangsúlyozza a természetalapú megoldások fontosságát az éghajlati kihívások, a környezetromlás és a környezeti kockázatok (aszály, szélsőséges hőmérsékletek, erdőtüzek, árvizek) integrált módon való kezelésében.
  3. Aktív bevonás és együttműködés a földterületek és tengerek kezelését végző társadalmi szereplők között, beleértve a gazdálkodókat, az erdőtulajdonosokat, a helyi hatóságokat, a vállalkozásokat, a nem kormányzati szervezeteket és a helyi közösségeket. Ez az inkluzív megközelítés létfontosságú a természet helyreállítására irányuló kezdeményezések sikeres megvalósításához, ami a természet és az emberek számára egyaránt előnyös.
  4. Pénzügyi támogatás állami és magánforrásokból a fenntarthatóbb gyakorlatokra való áttérés és a helyreállítási célok elérésének megkönnyítése érdekében.
  5. A nemzeti természet-helyreállítási terveket a tagállamok két éven belül fogadják el, hogy a szükséges intézkedések szisztematikus végrehajtását megkezdhessék területükön. Ezeknek a terveknek társadalmi részvétellel kell formálódniuk és a siker elérésének érdekében szigorú szabványokon és tényeken kell alapuljanak.

Tudósok, környezetvédelmi szervezetek és több mint 1 millió érintett polgár állt a javasolt rendelet mögé, sürgős és határozott fellépést követelve.

Jordi Cortina-Segarra, a SER Europe igazgatótanácsának elnöke elmondta: „Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslatánál jóval kevésbé ambiciózus rendeletet fogadtak el, és vitatott ellenkampányba is ütköztek, az uniós jogalkotók megértették, hogy a helyreállítás sürgős feladat az éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos válság megoldására. A természet iránti elkötelezettségük pozitív hatással lesz életünkre és bolygónk egészségére.”

A környezetvédelem és a helyreállítás elszánt szószólójaként a SER Europe továbbra is elkötelezetten támogatja a természet helyreállításáról szóló uniós rendelet végrehajtását. Örömmel várják a hasonlóan gondolkodó szervezetekkel, kormányokkal és közösségekkel való együttműködést a rendelet célkitűzéseinek sikere érdekében.