Ugrás a tartalomra

A HUN-REN KRTK RKI társszervezésében Budapesten került sor a Nemzetközi Földrajzi Unió konferenciájára

Hírek

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete (HUN-REN KRTK RKI) közreműködésével Budapesten, a Humán Tudományok Kutatóházában szervezték meg a Nemzetközi Földrajzi Unió (International Geographical Union, IGU) Kormányzásföldrajzi Bizottságának (Commission on Geography of Governance) Paradigmaváltások a helyi és városi kormányzásban (Paradigm Shifts in Local and Urban Governance) című nemzetközi konferenciáját. A rendezvényen 18 országból 98 előadó vett részt, főszervezői Carlos Nunes Silva (University of Lisbon), a Kormányzásföldrajzi Bizottság elnöke és Pálné Kovács Ilona, a HUN-REN KRTK RKI kutatóprofesszora voltak.

A 2023. szeptember 4‒6. között személyes jelenléttel megrendezett konferencia témája a jelenleg is folyamatosan átalakuló világban különösen aktuális. Az esemény elsődleges célja a helyi és városi önkormányzatokban – az egyre összetettebbé váló politikai kontextusokban – bekövetkező változások és innovációk feltárása és megvitatása volt, különös tekintettel a válságkezelésre. A rendezvény teret adott az egyes mikrotérségeken belüli, országok közötti és globális összehasonlító kutatások bemutatására. Az IGU kongresszusainak rendszeres interaktív elemeként most is felkért hozzászólók vitatták meg az előadásokat a résztvevőkkel.

A konferencia három fő tématerület – az intézményi változások a helyi kormányzás területén, a reziliens/alkalmazkodóképes helyi kormányzás és a területfejlesztés, területi (város)tervezés kormányzási aspektusai – köré szerveződött. Az e témák iránti érdeklődést mutatja, hogy az eddigi kongresszusok közül a budapesti rendezvényen volt a legtöbb, azaz 23 szekció. Az elhangzott és megvitatott 56 előadás szerzőinek publikációs felületet is biztosít a szervezet.

Az előadásokon és az ezeket követő viták során sokfajta tudományos iskola, tudományterület, földrajzi és politikai kontextus megjelent. Az elméleti elemzések mellett az empirikus kutatási eredmények felől közelítő előadások is elhangzottak.

A konferencia címében szereplő „paradigmaváltás” a kormányzás földrajzában is érzékelhető. Sokan foglalkoztak a nagyvárosok, nagyvárosi térségek és különösen a fővárosok sajátos problémáival. Új irányok jelentek meg a reziliencia értelmezésében, a rurális terek fejlesztési stratégiáiban. Identitás, nacionalizmus, centralizáció, a közszolgáltatások szervezésének új formái, a kooperáció és a konfliktusok, a többszintű kormányzás súlypontjainak átrendeződése olyan problémák, amelyek világszerte kihívást jelentenek.

A magyar és kelet-európai országok kutatói mellett többen érkeztek Afrikából, Dél-Amerikából, Ázsiából is. A résztvevők között sok fiatal, posztdoktor és doktorhallgató is előadott, ami jól jelzi, hogy a kormányzás földrajza mint tudományos kutatási témakör rendelkezik tehetséges utánpótlással.

A konferencia programja és az előadások absztraktjai itt elérhetők.

.

Megnyitó, Prof. Dr. Pálné Kovács Ilona, a HUN-REN KRTK RKI kutatóprofesszora a helyi szervezők nevében köszönti a résztvevőket, 2023. szeptember 4., Budapest 

A konferencia zárása, Prof. Dr. Carlos Nunes Silva, az IGU Commission elnökének beszéde, 2023. szeptember 5., Budapest