Ugrás a tartalomra

A BTK kutatója ünnepi beszédet és előadásokat tartott az idén Kőszegen megrendezett Szent Korona-napon

Hírek

A Szent Korona nyomában címmel nagyszabású ünnepi programot szervezett a Kőszegi Polgári Kaszinó 2022. március 27-én. E hagyományteremtő esemény célja a méltó megemlékezés volt arról, hogy államiságunk legfőbb jelképe, a Szent Korona a második világháború legvégén – rövid kőszegi tartózkodása után – ott lépte át az államhatárt a 1945. március 27-ről 28-ra virradó éjszakán 33 éves száműzetése előtt. A megemlékezésen Pálffy Géza történész, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Lendület Szent Korona Kutatócsoport vezetője ünnepi beszédet mondott, majd az ő ötlete alapján létrehozott új Szent Korona emlékparkban előadásokat is tartott. A rendezvényt a Pálffy Géza közreműködésével a FilmEver Stúdió által készített A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film bemutatója, majd pódiumbeszélgetés zárta a Jurisics-várban.

A gazdag programot kora délután a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke, Csiki István történész vezetésével helytörténeti séta nyitotta meg, amely a belvárosból indulva egészen a koronaőrző bunkerig haladt a magyar korona kőszegi állomásainak nyomában.

Ezt követően a koronabunkernél Schlögl Krisztián, a bunker felújításának projektmenedzsere beszélt a különleges objektum renoválásáról, amelynek belsejében ezután Csiki István kalauzolta az érdeklődőket. Ezzel párhuzamosan a bunker felett újonnan létrehozott Szent Korona emlékparkban annak ötletgazdája, Pálffy Géza tartott két előadást a Kőszeg Város Önkormányzatának támogatásával létrejött parkról, amely nemcsak Magyarországon, hanem a teljes Kárpát-medencében az első ilyen, a történeti Magyarország legfontosabb koronaőrző helyszíneit és koronázóvárosait bemutató emlékhely.

A tárlatvezetéseket és előadásokat népes közönség előtt megtartott ünnepi megemlékezés és koszorúzás követte. A koronanapot végül a Jurisics-vár lovagtermében A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film vetítése zárta, amelyet Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió készített 2016-ban.

Az ismeretterjesztő filmet eddig mintegy száz alkalommal vetítették Magyarországon és külföldön, a pandémiát követően pedig elsőként a kőszegi érdeklődők tekinthették meg.

A filmvetítés után a Csiki István által vezetett pódiumbeszélgetésen Bárány Krisztián filmrendező és Pálffy Géza az alkotás kulisszatitkait is megosztotta a hallgatósággal. A filmrendező a közönségtalálkozón külön kiemelte: nagyon büszke rá, hogy a koronafilm az Egyesült Államoktól Egyiptomig bejárta a világot. Iskolai vetítéseken több ezer diáknak mutatták be személyesen az alkotást. Mint mondta, a siker titka, hogy az alkotócsoport szívügyének tekinti a magyar történelem filmes feldolgozását, számára mindez hivatás. „Nemcsak kihívás a múltunkkal foglalkozni, hanem felelősség is, hogy hitelesen dolgozzuk fel a magyarság számára oly fontos témákat” – mondta a rendező.

A kőszegi koronanap is jól jelzi, hogy a BTK-ban folyó tudományos kutatásoknak jelentős a társadalmi hasznosulása, és alapvetően hozzájárulnak a határon inneni és túli nagyközönség történelmi ismereteinek gazdagításához.