Ugrás a tartalomra

Gulyás Balázs HUN-REN elnök előadást tartott a 2023. évi Semmelweis Szimpóziumon

Hírek
Sajtószoba

Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke december 11-én előadást tartott a Kiválóság ünneplése címmel megrendezett 2023. évi Semmelweis Szimpóziumon. Előadásában az elnök a hazai és nemzetközi szereplők közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta az orvosbiológiai KFI ökoszisztémában, amelyben a Semmelweis Egyetemmel együtt a jövőben a HUN-REN is vezető szerepet kíván betölteni.

Gulyás Balázs kiemelte, a cél az, hogy a jelenlegi betegségközpontú gondolkodásmódról, amelyben az egyetemi oktatás és a kutatás egyaránt a diagnosztizálásra és a betegségek kezelésére összpontosít, áttérjünk egy egészséges PPP-megközelítés (Protection – azaz védelem, Prediction – azaz előrejelzés, Prevention – azaz megelőzés) irányába. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lennünk megvédeni és fenntartani az emberek jó egészségi állapotát, és minél inkább megnövelni egészségben eltöltött éveik számát. Emellett genetikai markerek, állapot-előrejelzők és a várható betegségekre vonatkozó összes kapcsolódó előrejelző marker alapján előrejelzéseket kellene tudnunk készíteni.

Ez kellene hogy legyen a jövő az egészségügyi és egészségkutatás minden területén, hangsúlyozta. Ez a törekvés összhangban van a magyar Kormány által meghirdetett Neumann János Program stratégiai célkitűzéseivel, amelyben az egészséges élet az egyik kiemelt fejlesztendő fókuszterület a digitalizáció, a körforgásos gazdaság, valamint a biztonság és védelem mellett. Véleménye szerint a PPP-megközelítés sikeres alkalmazásához össze kell fogniuk a szereplőknek. Meghívta a délkelet-ázsiai, így a hongkongi és a kínai kollégákat is, hogy csatlakozzanak az orvostudomány és az orvosi kutatás történelmének új, PPP-korszakát elindító kezdeményezéshez.

.