Ugrás a tartalomra

Újabb szakmai napot szervezett az ELKH Titkárság a kutatóhelyek innovációs menedzserei számára

Hírek

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága kezdeményezésére és szakmai támogatásával 2022 végén megalakult a kétszintű ELKH innovációsmenedzser-hálózat, melynek elsődleges feladata a kutatóhelyeken meglévő és a kutatásokban rejlő alkalmazási lehetőségek és innováció azonosítása, valamint a létrejött tudás társadalmi és gazdasági hasznosítása. E célok elérése érdekében az ELKH Titkárság a kutatóhelyek innovációs menedzsereinek folyamatos képzésére is kiemelt figyelmet fordít. Így a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával közösen szervezett iparjogvédelmi és szerzői jogi képzések mellett április 27-én immár második alkalommal rendezett szakmai napot az innovációs menedzserek számára.

A szakmai nap programját a szervező ELKH Titkárság a 2023. február 27-ei „Meet&Greet” esemény visszajelzéseit is figyelembe véve négy tematikus blokk köré építette fel. Az első részben az ELKH Titkárság Innovációs Főosztálya Kutatáshasznosítási Osztályának szakemberei ismertették a szellemi alkotások kezelését és nyilvántartását segítő, hamarosan átadásra kerülő szoftverek logikáját, működési elvét és használatának jelentőségét, előnyeit.

A második blokk a szellemi alkotások piaci hasznosítására fókuszált, elsősorban a befektetők szemszögéből. Heltovics Gábor, a holland NLC The European Healthtech Venture Builder Venture partnere „The „Valley of Death” Investors. Key elements of due diligence and how to prepare for them” című előadásában bemutatta, hogy a potenciális befektetők a szellemi alkotás értékelése során mely szempontoknak szentelnek különös figyelmet.

A harmadik rész a társadalmi innováció köré épült. Szüdi Gábor projektmenedzser, a bécsi Center for Social Innovation tudományos munkatársa „Egy továbbra is vitatott fogalom: a társadalmi innováció rövid áttekintése” címmel tartott előadást, amelyet Péter András innovációs menedzser, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tudástranszfer Központja vezetőjének a design és a társadalmi innováció kapcsolatáról szóló prezentációja követett.

A negyedik blokk a szellemi alkotások újdonságvizsgálatára fókuszált. Dénes Ferenc, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szabadalmi Főosztálya Vegyészeti és Biotechnológiai Osztályának vezetője a résztvevők által az előadás közben megoldandó gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogyan lehet iparjogvédelmi szempontból értékelni a szellemi alkotásokat, elsősorban a könnyen hozzáférhető szabadalmi adatbázisok segítségével.

A szakmai nap egy esettanulmány csoportos feldolgozásával zárult, amelyet az ELKH Titkárság Innovációs Főosztálya Kutatáshasznosítási Osztályának innovációs menedzserei mentoráltak. A gyakorlati példa megoldása során a résztvevők arra keresték a választ, hogy a potenciális befektetőkkel történő egyeztetés során mely szempontokra kell kiemelten figyelniük.