Ugrás a tartalomra

Tizenkét ELKH-s kutató vehetett át állami kitüntetést az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából

Hírek

Összesen tizenkét ELKH-s kutató részesült állami kitüntetésben az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. A Pesti Vigadóban 2023. augusztus 19-én tartott ünnepségen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a kutatóhálózat képviseletében két kutatónak a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat, hat kutatónak a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat, egy kutatónak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat, és két kutatónak a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adta át. Ezenkívül Fügedi János, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa Martin György-díjat vehetett át.

Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

.

Dr. Barna B. Péter fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az  ELKH Energiatudományi Kutatóközpont kutató professor emeritusa, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, az IUVSTA Nemzetközi Vákuum Unió tiszteletbeli elnöke az anyagtudomány nemzetközileg is kiemelkedő szaktekintélyeként végzett nagy hatású kutatói munkája, valamint a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetben máig eredményesen működő felület- és vékonyréteg-fizikai elektronmikroszkópos iskola létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

.

Dr. Vörös József Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Tudományos Tanácsa Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kollégiumának korábbi társelnöke kiemelkedő színvonalú és nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos eredményei, valamint a hazai gazdasági felsőoktatásban, tehetséggondozásban és a kutatói utánpótlásképzésben végzett négy évtizedes, odaadó és rendkívül eredményes munkája elismeréseként.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

.

Dr. Bakonyi Imre fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont kutató professor emeritusa a fémes anyagok tulajdonságainak vizsgálata terén elért kiemelkedő kutatási eredményei, valamint jelentős tudományszervező tevékenysége elismeréseként.

.

Dr. Bondár Mária régész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének tudományos tanácsadója a Kárpát-medence rézkoráról írt hiánypótló könyvei, valamint a hazai régészeti topográfiai kutatások előmozdításában vállalt jelentős szerepe elismeréseként.

.

Dr. Dalos Anna zenetörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a 20–21. századi Magyar Zenei Archívum vezetője az archívum élénk nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező és széles körű konferenciaszervező, illetve publikációs tevékenységet folytató tudományos műhellyé alakítása érdekében végzett vezetői munkája elismeréseként.

.

Dr. Elekes Károly, a biológiai tudomány doktora, az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutató professor emeritusa öt évtizedes pályafutása során az összehasonlító idegrendszeri kutatások terén elért, nemzetközileg is kiemelkedő eredményei, valamint magas színvonalú oktatói és széles körű tudományszervezői tevékenysége elismeréseként.

.

Dr. Pécskay Zoltán Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELKH Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója a geokronológia területén végzett iskolateremtő tevékenysége, különösen a Kárpát-Pannon térség vulkanikus folyamatainak vizsgálata, illetve a vulkanizmus genetikai fejlődésének terén meghatározó tudományos munkája elismeréseként.

.

Dr. Telek Miklós villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének egyetemi tanára, az ELKH–BME Informatikai Rendszerek Kutatócsoportjának vezetője a modern informatikai rendszerek teljesítményelemzését megalapozó, kiemelkedő kutatói és oktatói munkája elismeréseként.

Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

.

Dr. Erdős Ferenc Gábor matematikus mérnök, az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatólaborjának vezetőhelyettese, a  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Gyártástudomány és -technológia Tanszékének egyetemi docense a robotika, a  digitális ikerpár és a  geometriai modellezés területén végzett, nemzetközileg is jelentős kutatómunkájának eredményei és azok szabadalmakkal is védett gyakorlati alkalmazásai, illetve az  egyetemi oktatásban és a doktori képzésben végzett odaadó tevékenysége elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

.

Dr. Balázsi Katalin fizikus, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete Vékonyréteg-fizika Laboratóriumának vezetője, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke magas szintű szakmai munkája, valamint a nők tudományos és technológiai pályák felé orientálódását elősegítő és érvényesülésüket támogató tevékenysége elismeréseként.

.

Dr. Raczkyné Dr. Kovács Gyöngyi régész, turkológus, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa Magyarország késő közép- és török kori régészetének átfogó kutatása terén elért eredményei, jelentős publikációi elismeréseként.

Martin György-díjban részesült:

.

Dr. Fügedi János, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Magyar Táncművészeti Egyetem egyetemi tanára hosszabb időn át a népművészeti mozgalom szervezése területén végzett tevékenysége elismeréseként.