Ugrás a tartalomra

Sikerrel zárult az NYTK Újítás, játékosság, önkifejezés a nyelvhasználatban – A nyelvi újszerűség és értelmezése középiskolások nyelvi naplóiban idei pályázata

Hírek

Az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) Nyelvhasználati és nyelvi tanácsadási kutatócsoportja a Többnyelvűségi és edukációs nyelvészeti kutatócsoport, illetve a Lexikológiai Intézet közreműködésével 2023 februárjában ismét meghirdette nyelvinapló-író pályázatát, amelyre idén összesen 23 diák 9 pályamunkája érkezett be egyéni és csoportos kategóriában, az ország számos különböző pontjáról. A 2023. június 13-án megrendezett szóbeli döntőn az öt legjobb nyelvi napló szerzői, összesen tizenkét középiskolás diák vett részt. A pályamunka elkészítésével a diákok megmutathatták, hogyan gondolkodnak a nyelvről, milyen érdekes, újszerű nyelvi jelenségeket tapasztalnak, és mennyire tudatosan értelmezik azokat.

.

A pályázat ötletgazdái, Domonkosi Ágnes és Ludányi Zsófia azzal a céllal dolgozták ki a felhívás anyagát, hogy korszerű szemlélettel, problémaközpontúan újítsák meg az anyanyelvi vetélkedők hagyományát. A szóbeli döntő feladatainak kidolgozásában szerepet vállalt Bartha Csilla, a Többnyelvűségi és edukációs nyelvészeti kutatócsoport vezetője is, valamint Szabó Gergely (ELTE, NYTK) és Tóth Anna, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem végzős angoltanár–magyartanár szakos hallgatója.

.

A verseny szervezésében részt vett a kutatócsoport két tudományos segédmunkatársa, Jakab Dorottya és Kocsis Ágnes, valamint a Többnyelvűségi és edukációs nyelvészeti kutatócsoport, illetve a Lexikológiai Intézet munkatársai, Bartha Csilla, Lipp Veronika, Tima Péter is. A második alkalommal meghirdetett pályázatban idén kiemelt feltételként jelent meg az újszerűség szempontja. A szervezők tehát kifejezetten olyan megfigyeléseket tartalmazó pályamunkákat vártak, amelyek valamilyen módon a magyar nyelv újdonságaihoz, újszerű nyelvi jelenségeihez kapcsolódnak. Az előzetes zsűrizést a Nyelvhasználati és nyelvi tanácsadási kutatócsoport tagjai – Domonkosi Ágnes, Ludányi Zsófia, Kocsis Ágnes, Jakab Dorottya –, Bartha Csilla, valamint Tóth Anna végezték. Az értékelés alapján öt – két egyéni és három csoportban készített – pályamunka szerzői kaptak meghívást a döntőre, amelyet Újítás, játékosság, önkifejezés a nyelvhasználatban – A nyelvi újszerűség és értelmezése középiskolások nyelvi naplóiban címmel rendeztek meg 2023. június 13-án az NYTK-ban.

A szóbeli döntőt az NYTK főigazgató-helyettese, a Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Intézet igazgatója, Váradi Tamás nyitotta meg. Ezután a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Sólyom Réka tartott előadást a magyar nyelv neologizmusaihoz kapcsolódó trendekről, típusokról és tudnivalókról. Idén az egyik újítás az volt, hogy a résztvevőknek a kreativitásukat, nyelvészeti tudásukat, problémamegoldó és előadói készségüket egyaránt próbára tevő gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek megtervezését a problémaközpontú, konstruktivista tanulás szemlélete inspirálta. Az első feladat a benyújtott pályamunka egyik, a zsűri által készített megfigyeléséhez kapcsolódott: a versenyzőknek egy szórakoztató online szótár szócikkét kellett elkészíteniük az adott nyelvi jelenséghez. Ezután mindenkinek egységesen egy új jelenségkör, a mikromobilitás lehetséges magyar megnevezéseinek problémáját kellett feldolgoznia, amit prezentáció formájában is bemutattak, majd egy műhelybeszélgetés keretében válaszolhattak a zsűri által megfogalmazott kérdésekre, meglátásokra is. A zsűrielnöki tisztséget Bartha Csilla látta el, a zsűri tagjai Domonkosi Ágnes (NYTK Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Intézet), Nemesi Attila László (PPKE), Szabó Gergely (ELTE, NYTK) és Tóth Anna (tanárjelölt, EKKE) voltak.

Amíg a zsűri az értékelést végezte, a diákok Lipp Veronika, a Nyelvtudományi Kutatóközpont Lexikológiai Intézetének igazgatója vezetésével bepillantást nyerhettek a Nagyszótár készítésének folyamatába is.

A zsűri az egyéni kategóriában egy első és egy második, a csoportos kategóriában pedig egy első és két második helyezést osztott ki:

Egyéni kategória:

I. helyezett:

Varga Hanna

Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös

II. helyezett:

Bali Flóra Csenge

Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola, Szeged

felkészítő tanára: Kisdiné Papós Ágnes

Csoportos kategória:

I. helyezett:

Farkas Laura Mandula, Fischer Janka Julianna, Juhász Janka Sarolta

Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium

felkészítő tanáruk: Kazinczy Bálint

II. helyezett (megosztva):

Gazdag Ferenc, Dánffy Ábel, Kenyeres Barnabás

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest

felkészítő tanáruk: dr. Oláh Tibor

II. helyezett (megosztva):

Balogh Laura Zsófia, Barkaszi Petra, Farkas Júlia Hanna, Horváth Levente

Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr

felkészítő tanáruk: Ujlaki Csilla

A díjazottak és felkészítő tanáraik értékes könyvjutalmat, illetve könyvutalványokat nyertek. A rendezvény megvalósulását az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatta. A szervezők szándéka szerint a nyelvinapló-író pályázat a jövőben is folytatódik, hozzájárulva a középiskolás korosztály nyelvi tudatosságának fejlesztéséhez.