Ugrás a tartalomra

Nemzeti ünnepünk alkalmából magas rangú állami kitüntetéssel ismerték el a HUN-REN elnökének, vezérigazgató-helyettesének és több kutatójának kiemelkedő tevékenységét

Hírek
Sajtószoba

Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetést, dr. Zalányi Viktória Eszter működtetési vezérigazgató-helyettes pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a március 15-i nemzeti ünnepen, amelynek alkalmából a hálózat több kiváló kutatója is elismerést kapott.

„Megmaradásunk nem magától értetődő, ezért tenni kellett és tennünk kell, a jog eszközeivel, a kultúra vívmányaival, a tudomány eredményeivel” – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán az Országházban.

.

Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Gulyás Balázs neurobiológusnak, a HUN-REN elnökének, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának. A szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem egyetemi tanára több évtizedes, nemzetközileg is kimagaslóan eredményes és elkötelezett kutatói pályafutása, példaadó oktatói és tudományos közéleti tevékenysége, valamint a magyar‒szingapúri tudományos és oktatási kapcsolatok fejlesztésében betöltött meghatározó szerepe elismeréseként vehette át a magas rangú elismerést.

.

A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Bollobás Béla Széchenyi-díjas matematikus is, a HUN-REN Elnök Köre tagja, az MTA, a Lengyel Tudományos Akadémia és a Brazil Tudományos Akadémia külső tagja, az Academia Europaea és a Royal Society tagja, a Trinity College professzora, a University of Memphis címzetes professzora. Bollobás Béla a matematika, a kombinatorika, valamint a valószínűségszámítás és a perkoláció területén végzett, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést.

.

Ugyancsak a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el Kondorosi Éva munkáját. A Széchenyi-díjas kutatóbiológus a HUN-REN kutatóprofesszora, egyben a HUN-REN Elnök Köre tagja, az MTA rendes tagja és az Academia Europaea tagja. A kitüntetést nemzetközileg is nagyra értékelt kutatómunkája, különösen a növények és baktériumok együttélésének kutatásában elért nagy jelentőségű eredményei, az általa alapított meghatározó tudományos műhely vezetőjeként végzett tevékenysége és példaértékű tudományos életpályája elismeréseként kapta.

.

A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapta Venetianer Pál, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) emeritus kutatóprofesszora, a kutatóközpont egyik alapítója, volt főigazgatója, az MTA rendes tagja. A kitüntetést kiemelkedő tudományos életpályájáért, a biokémia és a molekuláris biológia kutatása terén elért, nemzetközileg is figyelmet érdemlő kutatásaiért, valamint elkötelezett és példaértékű oktatói tevékenységéért ítélték oda az állami díjas biológusnak, biokémikusnak.

.

Az Országházban tartott ünnepségen Széchenyi-díjat vehetett át Józsa János Balázs vízépítő mérnök, a HUN-REN–BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport vezetője, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár a víztudomány területén elért, nemzetközileg is jelentős kutatási eredményei, valamint kiemelkedő oktatás- és tudományszervezői munkája, illetve a kutatói utánpótlás nevelésében folytatott iskolateremtő tevékenysége elismeréseként.

.

Sulyok Tamás köztársasági elnök Széchenyi-díjat adományozott Madas Edit irodalom- és művelődéstörténész, medievista, a HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport kutatóprofesszora és korábbi vezetője, az MTA rendes tagja számára. Madas Edit Magyarország számára kivételesen értékes, a medievisztika területén nemzetközi szinten is nagyra értékelt tudományos pályája, a kódexek történeti vizsgálata és katalogizálása, a korai magyar írásbeliség és a latinitás története terén is meghatározó eredményei, a szentek és a szentség hírében elhunytak élete mellett a prédikációirodalom terén is kiemelkedő kutatásai elismeréseként részesült a díjban.

.

Széchenyi-díjjal tüntették ki Pávai István Martin György- és Szabolcsi Bence-díjas népzenekutatót, aki a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének (HUN-REN BTK ZTI) nyugalmazott tudományos főmunkatársa, az MTA köztestületi tagja, a Hagyományok Háza címzetes igazgatója, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság tagja. Pávai István a magyar hangszeres népzene kutatása terén végzett kiemelkedő munkája, a hagyományos népi kultúra megismertetését is szolgáló, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat.

.

Ugyancsak Széchenyi-díjat vehetett át Simon István biofizikus, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Molekuláris Élettudományi Intézetének kutató professor emeritusa, az MTA rendes tagja a fehérjetudomány terén végzett, világszinten is nagyra értékelt kutatói tevékenysége, iskolateremtő oktatói és tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként.

.

Széchenyi-díjjal tüntették ki Szabó Gábor fizikust, a HUN-REN Irányító Testületének tagját, az MTA rendes tagját, a Magyar Innovációs Szövetség elnökét. Meghatározó szerepe volt Szegeden az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet létrejöttének előkészítésében, amelyet jelenleg ügyvezető igazgatóként irányít. Szabó Gábor iskolateremtő lézerfizikai kutatásai, valamint a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatainak kiépítése és a tudományos együttműködések kialakítása terén is kimagasló tevékenysége elismeréseként részesült a tudományos élet kiemelkedő képviselőinek adható díjban.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulója alkalmából Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Karmelita kolostor épületében adott át állami kitüntetéseket.

.

A magas szintű tudományos teljesítmény, az átláthatóság és a hatékonyabb működés érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését ezen az ünnepségen vehette át dr. Zalányi Viktória Eszter, a HUN-REN működtetési vezérigazgató-helyettese, a korábbi Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkárságának főtitkára.

Szintén a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta Nagy Erika, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (HUN-REN KRTK) Regionális Kutatások Intézete tudományos főmunkatársa.

Ugyancsak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta Szarka László történész, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont (HUN-REN TK) Kisebbségkutató Intézetének volt igazgatója, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének (HUN-REN BTK TTI) nyugalmazott tudományos főmunkatársa, a  Selye János Egyetem Tanárképző Karának oktatója, volt dékánja, a  Rubicon Intézet főmunkatársa, az MTA Magyar–Szlovák Történész Vegyesbizottsága magyar tagozatának volt elnöke.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át Veisz Ottó Bálint agrármérnök, az MTA levelező tagja, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (HUN-REN ATK) Mezőgazdasági Intézetének kutatóprofesszora, volt igazgatója, a Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Széchenyi István Egyetem tiszteletbeli doktora.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Pesti Vigadóban adott át állami elismeréseket a nemzeti ünnepen. Csák János köszöntőjében kiemelte: „Az óriások sorába lépnek, akik most a nemzet hálájaként elismeréseket kapnak. Ezek az óriások tartják a hátukon a magyar kultúrát és a hazát.”

Az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta többek között Dér András okleveles fizikus, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) tudományos tanácsadója, az MTA doktora.

Szintén a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Krasznahorkay Attila János fizikust, aki a HUN-REN Atommagkutató Intézet (HUN-REN ATOMKI) Kísérleti Magfizikai Osztályának vezetője, tudományos tanácsadó, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, az MTA doktora és az Academia Europaea tagja.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Molnár Zsolt botanikust, etnoökológust is, az MTA doktorát, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) tudományos tanácsadóját, a Hagyományos Ökológiai Tudás Kutatócsoport vezetőjét.

Ugyancsak a fenti elismerésben részesült Vékey Károly Zoltán vegyész, az MTA doktora, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Szerves Kémiai Intézetének professor emeritusa, a Magyar Kémikusok Egyesülete Tömegspektrometriai Társaságának elnöke.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Csapodi Csaba, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (HUN-REN Rényi Intézet) tudományos munkatársa, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központjának főigazgatója, valamint a Természettudományi Kar Matematikai Intézete Matematikatanítási és Módszertani Központjának egyetemi adjunktusa.  

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont (HUN-REN BTK) Történettudományi Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa, Ress Imre történész, levéltáros kimagasló történettudományi, levéltárszakmai és egyetemi oktatói munkáját, valamint bécsi magyar levéltári delegátusként végzett tevékenységét is.

Forrás: MTI