Ugrás a tartalomra

Közel 2,4 millió eurós ERC Advanced Grant támogatást nyert az NYTK tudományos tanácsadója, Adamik Béla témavezetésével benyújtott DiLaDi pályázat

Hírek

A HORIZON-ERC program keretében 2.337.500 euró, jelenlegi árfolyamon 867,2 millió forint értékű ERC Advanced Grant támogatást nyert az Adamik Béla, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) tudományos tanácsadója témavezetésével benyújtott Digital Latin Dialectology (DiLaDi): Tracing Linguistic Variation in the Light of Ancient and Early Medieval Sources (Digitális latin dialektológia (DiLaDi): Nyelvi változatok az ókori és kora középkori források tükrében) című pályázat. A kutatás nemzetközi együttműködésben, öt év alatt valósul meg, célja, hogy egy újszerű, átfogó kutatás keretében tárják fel a latin nyelv változatainak jellemzőit a Kr. u. 1. évezredben.

A DiLaDi interdiszciplináris projekt célja, hogy egy újszerű, átfogó kutatás keretében tárják fel a latin nyelv változatainak jellemzőit a Kr. u. 1. évezredben, a földrajzi és kronológiai szempontokra, valamint a latin–újlatin, illetve román átmenetre is tekintettel, az ókori és kora középkori szövegekben fellelhető hibák – a normától való eltérések – feldolgozása és elemzése révén. A kutatás alapjául a császárkori latin feliratok számítógépes nyelvtörténeti adatbázisa, az LLDB szolgál. A DiLaDi egy olyan forráscsoport bevonásával kíván a vonatkozó kutatásoknak áttörő lendületet adni, amelyet eddig nem vettek kellőképpen figyelembe a kutatásban: a többnyire 7–8. századi, nyelvi változásokat tükröző adatokban igen gazdag, magánjogi jellegű, bőséges, eredeti oklevélanyag bevonása további távlatokat nyithat az eddig főként a feliratos anyagra támaszkodó adatbázis-alapú latin nyelvtörténeti és dialektológiai kutatások számára. A projektet egy 10 fős kutatócsoport valósítja meg nagy létszámú adatgyűjtő csapat segítségével, nemzetközi együttműködésben. E kutatás révén jobban megérthetjük azokat a latin dialektológiai folyamatokat, amelyek az újlatin, illetve román nyelvek kialakulásához vezettek, és így a középkori és modern Európa nyelvi, etnikai, sőt kulturális arculatának formálódását is befolyásolták.