Ugrás a tartalomra

Kimagasló tudományos munkája elismeréseként Gulyás Balázsnak ítélték a 2023. évi Semmelweis Budapest Award rangos díjat

Hírek
Sajtószoba

Kimagasló tudományos munkája elismeréseként Gulyás Balázs HUN-REN elnök vehette át a Semmelweis Egyetem (SE) legrangosabb kitüntetéseként számontartott Semmelweis Budapest Award díjat. Gulyás Balázsnak a molekuláris képalkotás eljárásának fejlesztésében elért úttörő munkája óriási előrelépést hozott az orvoslásban. A kutatás, innováció és kutatásirányítás terén 42 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkező orvos, neurobiológus jelentős eredményeket ért el az emberi agy neurobiológiai vizsgálatában. A rangos díj átadására a Dies Academicushoz és a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódó ünnepi tudományos ülésen került sor november 23-án az SE rektori épületében található Semmelweis Szalonban.

.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora laudációjában Gulyás Balázs professzort igazi reneszánsz emberként jellemezte, aki magabiztosan közlekedik a tudományágak, diszciplínák között. Hangsúlyozta, számára az orvostudomány, a fizika, a teológia, a filozófia, a biokémia tananyag elsajátítása és magas fokú művelése magától értetődő és természetes. Véleménye szerint ez a töretlen és fáradhatatlan munka, ez a ki nem fogyó szellemi hajtóerő az, ami a tudományt és az egész emberiséget viszi előre. Kiemelte, amellett, hogy a tudomány kiváló művelője, egyben a Semmelweis Egyetem nagykövete is, aki személyével élő, eleven kapcsolatot teremt az egyetem és a világ legrangosabb tudományos műhelyei között.

Gulyás Balázs a díjat megköszönő beszédében elmondta, hogy végtelen nagy megtiszteltetésként éli meg a Semmelweis Egyetem elismerését, hiszen ez az alma matere. Kitért arra is, hogy még egyetemi tanulmányai megkezdése előtt itt töltött egy évet klinikai segédápolóként, így az egyetemi életet az alapjaitól a legmagasabb szintig ismeri. A fiatal orvostanhallgatók számára ezt követendő példaként állította, hiszen véleménye szerint ez mindannyiuk javára válna.

Ezután „A magas kognitív teljesítmény fenntartása az öregedés során” címmel munkásságának egyik kiemelt területéről tartott tudományos előadást. Ebben az agyi funkciók idősödés során bekövetkező változásaival kapcsolatos néhány jelentős kutatásról számolt be, amelyek célja, hogy lehetséges megoldásokat találjanak az emberek egészségben eltöltött évei számának növelésére. Hangsúlyozta, a korábbi kutatások alapján a megfelelő diéta, a rendszeres kognitív és fizikai aktivitás, a spirituális gazdagság és az erős szociális kapcsolatok mind hozzájárulnak az időskori magas kognitív teljesítmény fenntartásához.

A Semmelweis Budapest Award díjról

A Semmelweis Egyetem – Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye – 2009-ben alapította meg a Semmelweis Budapest Award díjat, amely az egyetem legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos elismerése. A díjat évente egyszer olyan, világszerte elismert eredményeket felmutató, az élvonalból is kiemelkedő külföldi, az orvosbiológiai kutatás terén aktív tudós kaphatja, akinek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez, és tekintélyes mértékben járul hozzá az élő természettudományos megismerés új útjainak felfedezéséhez és az emberiség javához.

.