Ugrás a tartalomra

Kaszás Attila neurobiológus a HUN-REN Hazahívó Program keretében az egyik legagresszívebb agyráktípus tanulmányozására hozott létre új kutatócsoportot a HUN-REN TTK-ban

Hírek
Sajtószoba

A HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program egyik kedvezményezettjeként itthon kamatoztathatja Franciaországban szerzett, interdiszciplináris szaktudását Kaszás Attila neurobiológus. A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében létrehozott új kutatócsoportjának célja az egyik legagresszívebb agyráktípus, a glioblasztóma és annak egyik súlyos szövődménye, a tumorral kapcsolt epilepszia kutatása és lehetséges kezelése a külföldön kidolgozott módszerek segítségével.

.

A magyar neurobiológus több franciaországi kutatóintézetben szerzett tapasztalatot a képalkotó, elektrofiziológiai és neurotechnológiai módszerek ötvözésében. Munkája során olyan, agyba ültethető eszközök kidolgozásában vett részt, amelyek lehetővé teszik a kétfoton képalkotó módszerek és az elektrofiziológiai elvezetés és stimuláció összevonását. Az ilyen multimodális megközelítést az eszközök átlátszó jellege adja, amelyek így a megvilágító és begyűjtött fényt nem vagy csak kevéssé árnyékolják le a képalkotó módszerek során, miközben az agy elektromos aktivitása is követhető velük.

Az általa hazahozott neurotechnológia alkalmazásával Kaszás Attila célja a glioblasztóma többszintű megfigyelése, emellett a különleges stimulációs protokoll segítségével a tumor növekedésének csökkentése, valamint a tumor mikrokörnyezetének módosításával a tumorhoz kötött kóros epileptikus aktivitás befolyásolása. A franciaországi kutatócsoportokkal való szoros együttműködés révén az új kutatócsoport újabb szállal köti be a HUN-REN TTK-t az európai tudományos vérkeringésbe.

A HUN-REN Központ által 2023-ban első alkalommal meghirdetett HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program keretében a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezik Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítva megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt kimagasló tudományos projektjét.