Ugrás a tartalomra

Információs napot szervezett az ELKH Titkárság a Marie Skłodowska-Curie Akciók program és az ELKH Titkárság 2023-ban indított nemzetközi együttműködést támogató pályázatai ismertetése céljával

Hírek

Az ELKH Titkárság Nemzetközi Kabinete 2023. március 8-án sikeres információs napot tartott az ELKH Természettudományi Kutatóközpontban (TTK) a hálózat kutatói és kutatásmenedzserei részére. A rendezvény célja a Horizont Európa keretprogram első, „Kiváló tudomány” pillérében megvalósuló, az egyéni kutatói karriert támogató Marie Skłodowska-Curie Akciók (MSCA) program és az ELKH Titkárság által 2023-ban elindított új, nemzetközi együttműködést támogató pályázatok részletes ismertetése volt.

Dr. Zalányi Viktória Eszter, az ELKH főtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, az ELKH Titkárság elkötelezett abban, hogy szakmai és anyagi támogatással segítse a kutatóhelyeket a Horizont Európa program pályázatain való részvétel, valamint pályázati eredményességük növelése érdekében. A 2020-ban e törekvés részeként elindított képzési programsorozat keretében az ELKH kutatói megismerkedhetnek a pályázati rendszerrel, interaktív és gyakorlatorientált tréning keretében praktikus tanácsokat kaphatnak a kutatási pályázatok sikeres előkészítéséhez és azok megvalósításához.

A mostani rendezvény szakmai programjának összeállításában közreműködő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal részéről az MSCA nemzeti kapcsolattartói, Jeney Nóra osztályvezető és Borza Beatrix referens előadásaikban ismertették a Horizont Európa keretprogramhoz tartozó Marie Skłodowska-Curie Akciók program teljes pályázati palettáját, és válaszoltak a kutatók kérdéseire. Ezt követően Holik Mónika, az MSCA Staff Exchanges program koordinációját végző brüsszeli European Research Executive Agency osztályvezetője az Európai Bizottság szemszögéből mutatta be a pályázati kiírásokat, azok elbírálásának, valamint az értékelő szakértők kiválasztásának folyamatát.

A délutáni ülésen Fiser Béla, az MSCA Alumni Association magyar tagozatának elnöke prezentációjában ismertette, hogy milyen kapcsolatépítési és egyéb lehetőségeket kínál az önkéntességre épülő hálózatuk az MSCA-pályázatokon nyertes kutatók számára. Emellett MSCA-nyertes ELKH-s kutatók panelbeszélgetésen vettek részt, ahol személyes tapasztalataik megosztásával ösztönözték a kutatókat arra, hogy éljenek az európai uniós kutatási pályázatok, különösen az MSCA kínálta lehetőségekkel.

Az eseményen dr. Szendrey Adrienn, az ELKH Titkárság Nemzetközi Kabinetének kabinetvezető-helyettese átfogó tájékoztatást adott az ELKH Kutatói Mobilitási Program március 1-jén közzétett pályázati felhívásáról, valamint a hónap második felében meghirdetésre kerülő ELKH Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programról.