Ugrás a tartalomra

Erős Tibor intézetigazgató jövő márciusban lemond igazgatói tisztségéről, a BLKI-n belüli tudományos munkájára kíván koncentrálni

Hírek

Erős Tibor, az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) igazgatója bejelentette, hogy hároméves vezetői munkát követően, 2024 márciusában lemond vezetői tisztségéről, hogy a jövőben az intézet keretein belül folytatott tudományos kutatómunkájára koncentrálhasson. Az igazgató szándékát munkatársaival és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökével egyaránt közölte, így az új igazgatói poszt pályázati kiírására és a legalkalmasabb vezető kiválasztására megfelelő idő áll rendelkezésre.

Erős Tibor már több mint két éve tölti be az igazgatói tisztséget, mely idő alatt jelentős eredményeket ért el a BLKI önálló intézményi működésének megteremtésében. A tihanyi székhelyű intézet 2021 áprilisa óta működik ismét önálló intézményként. Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézetének fő feladata az édesvizek, elsősorban a Balaton és vízgyűjtőjének környezettani kutatása, a tó élővilágának, a környezeti tényezők és az emberi hatások által okozott változások vizsgálata. Az intézet aktívan részt vesz az oktatásban és az ismeretterjesztésben, segíti a vizes élőhelyek védelmét, élőviláguk megőrzését.

Erős Tibor igazgatói feladatainak ellátása mellett kutatómunkáját is mindvégig folytatta, kiemelten a halökológia, a vízi élőlényközösségek szerveződése, a vízi rendszerek monitorozása és természetvédelme terén. Jelenleg is több hazai és nemzetközi projektet irányít. A világ rangos tudományos szakfolyóirataiban publikált tanulmányaiban többek között a regionális szintű folyamatok jelentőségére, az optimalizációs alapokon nyugvó tájtervezés fontosságára hívja fel a figyelmet az édesvizek biológiai sokféleségének megőrzése, ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosítása és a fenntartható vízgazdálkodási beavatkozások érdekében.