Újra kinyitott az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, amely májustól egy élményekkel és tudással gazdagító programsorozatot indít útjára. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben olyan új, tematikus sétákat szervez az ELKH Ökológiai Kutatóközpont, amelyeken a látogatók kikapcsolódhatnak és szórakozhatnak, miközben a kertben tapasztalt élményeken keresztül ismereteket szerezhetnek a természetről, valamint a természet élővilágának összefüggéseiről is.

A több mint 12.000 fajt és változatot bemutató kert különféle témák kimeríthetetlen sokaságát vonultatja fel, és számtalan lehetőséget kínál tematikus élményséták indítására. A tulipánvirágzás idején vezetett séták – Tulipánmánia címmel – e közkedvelt virág parádés, izgalmas kultúrtörténetén keresztül azt is szemléltetik, hogy milyen átalakuláson mehet át néhány vadon élő faj az ember nemesítő tevékenysége révén. A Színes séta a színekkel való kísérletezésen túl arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos a virágok színe az egyre veszélyeztetettebb helyzetben lévő beporzórovarok számára. A Bambuszos séta egy különleges tulajdonságokkal bíró növényt mutat be, egyben figyelmezteti a kertészkedőket az özöngyomok veszélyeire. A Biblia növényeit bemutató séta egy olyan korba repít, amikor az ember még többé-kevésbé harmóniában élt az őt körülvevő természettel, és természetes forrásból szerezte be helyi, friss táplálékát. A Kerttörténeti séták a művelődéstörténet és a kertművészet egy-egy pompás helyét, a műemléki oltalmat is élvező vácrátóti romantikus tájképi kertet mutatják be, meghajolva a kert létrehozója és adományozója, gróf Vigyázó Sándor nagylelkű, hazafias gondolkodása előtt.

A változatos témákban indított, 2–2,5 órás élménysétákat a Nemzeti Botanikus Kert kurátorai vezetik, akik szenvedélyesen szeretik hivatásukat, a kertet, a növényeket, ezért másokkal is szeretnék megosztani a felfedezés örömét. Azt vallják, amit a nagy svéd természettudós, Carl Linné fogalmazott meg 1767-ben, hogy a botanika „szeretetre méltó tudomány” (scientia amabilis), és azt remélik, hogy a résztvevők ismeretekkel és élményekkel hazatérve várják majd az újabb látogatást a Nemzeti Botanikus Kertben.

„Aki egyszer is egy nagy tudású művészettörténésszel sétált végig valamelyik múzeumi kiállításon, vagy részt vett egy elhivatott építész által vezetett városnéző túrán, az tudja, hogy mennyivel többet lát az ember, ha „megvilágítják” neki a témát – mondja Fráter Erzsébet, a Nemzeti Botanikus Kert kurátora, az élményséták egyik vezetője. – Gyakran előfordul, hogy egy-egy ilyen sétán olyan épületről, ipari műemlékről vagy éppen egy festményről, szoborról, tevékenységről tudok meg többet, mást, melyről úgy gondoltam, hogy már jól ismerem. Nem lep meg, hogy ezek a városjáró séták olyan népszerűek lettek, hiszen élmény közben tanulni, rácsodálkozni a világra, elmélyülni történetekben, melyekből emberi sorsok bontakoznak ki, élethosszig tartó emléket jelent.”

„A nálunk eltöltött élménysétáknak, azon túl, hogy kiváló kikapcsolódást nyújtanak minden korosztálynak, rendkívül nagy a jelentősége – teszi hozzá Fráter Erzsébet. – A társadalom élő környezethez való viszonyulása ugyanis jelentősen befolyásolja a természetvédelmi intézkedések hatékonyságát. Kiemelten fontos, hogy megszerettessük az emberekkel a növényeket, lehetőleg minél fiatalabb korban, mert azt védjük, amit ismerünk és szeretünk. Ennek nagyobb a tétje, mint gondolnánk, ugyanis a Föld ökológiai helyzetére adott egyéni válaszok, valamint az erre épülő viselkedés meghatározó a jövő szempontjából.”

A Nemzeti Botanikus Kertről

A növényvilág és a természeti környezet kutatásának egyik legfontosabb hazai műhelye az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete, illetve az ahhoz tartozó Nemzeti Botanikus Kert. A Vácrátóton, egy XIX. századi kastélykertben kialakított arborétum hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye, mely kiváló lehetőséget nyújt az élményszerű ismeretszerzésre: a növényvilág lenyűgöző sokféleségének bemutatásán keresztül hozza közelebb az élő természettől egyre távolabb kerülő embert.

A Nemzeti Botanikus Kert a növényvilág témaparkja, annak minden lenyűgöző gazdagságával. A növények végigkísérik mindennapi életünket, nélkülük nem lenne emberi élet a Földön, hiszen egyedül ők képesek szervetlen anyagokból a napfény hasznosításával szerves anyagot előállítani, miközben szén-dioxidot kötnek meg. Fontos szereplői a civilizációnak: táplálnak bennünket, fűszerként ételeinket ízesítik, illatosítanak, szépítenek és gyógyítanak, fájukból, vesszejükből készül számtalan tárgyunk, rostjukból ruházatunk, szépségükkel kertünket, otthonunkat díszítik.

A nemzeti parkok és botanikus kertek világszerte a környezeti és fenntarthatósági üzenetek közvetítésének széles körben működő, aktivitásra serkentő médiumai, amelyeknek a génmegőrzésben és a környezeti nevelésben betöltött szerepe napjainkra erősen felértékelődött. Míg a botanikus kertek régebben a gyógynövények és az egzotikus különlegességek bemutatását szolgálták, ma már inkább a fajok megmentésének és bemutatásának a színhelyei. Vannak olyan fajok, amelyek természetes élőhelyükön mára már kihaltak, és csak egyes botanikus kertekben találhatók meg. Ez a kettős szerep – a kutatás és az ismeretterjesztés, valamint a turisztikai vonzerő – együttesen kiváló lehetőségeket nyújt az ökológiai környezetszemlélet népszerűsítéséhez, a lakosság széles körű oktatásához, a környezettudatosság emeléséhez, valamint a környezet iránti felelősségérzet felébresztéséhez.