Ugrás a tartalomra

Befejeződött a HUN-REN ATOMKI élvonalbeli nemzetközi kutatók részvételével végzett helyszíni értékelése

Hírek
Sajtószoba

2024. február 29-én az intézet profiljához igazodó, nemzetközileg magasan jegyzett kutatókból álló értékelési bizottság az intézmény igazgatójának és kutatócsoport-vezetőinek részvételével áttekintette a HUN-REN Atommagkutató Intézet (HUN-REN ATOMKI) tudományos tevékenységét. A bizottság a személyes meghallgatások során megismerte a kutatásokat, a kutatási infrastruktúrákat, találkoztak a PhD-hallgatókkal, a látogatás végén pedig közvetlen szóbeli visszajelzést adtak az első benyomásokról és a legfontosabb ajánlásokról.

.

A HUN-REN ATOMKI-t értékelő bizottság tagjai:

Prof. Alexander J.B. Zehnder, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) vendégprofesszora, a svájci ETH Zürich professor emeritusa, a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke

Dr. Szabó István PhD, a HUN-REN Központ stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, a Magyar Közgazdasági Társaság Innovációs Szakosztályának alapítója

Prof. Török Péter DPhil, a Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) professzora, a Szingapúri Környezeti Élettudományi Mérnöki Központ (SCELSE) képalkotásért felelős igazgatója, az NTU Optikai Bio-képalkotó Központ (NOBIC) igazgatója, az IDMxS (Institute for Digital Molecular Analytics and Science) ideiglenes igazgatója (Szingapúr)

Dr. Sacit Cetiner PhD, az Idahói Nemzeti Laboratórium (INL) tudományos főmunkatársa, az INL/MIT Center for Reactor Instrumentation and Sensor Physics (CRISP) tudományos igazgatója, az American Association for the Advancement of Science tagja (Egyesült Államok)

Prof. Márka Szabolcs PhD, a New York-i Columbia Egyetem fizikaprofesszora, a kozmikus gravitációs hullámok egyik felfedezője (Egyesült Államok)

Prof. Carlo Rizzuto, a Genovai Egyetem Mérnöki Karának professzora, a Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC) közgyűlésének elnöke (Olaszország)

Prof. Sir Jim Tejinder Singh Virdee, a Royal Society tagja, az Imperial College London fizikaprofesszora, a CERN Nagy Hadronütköztetőjében működő Compact Muon Solenoid Collaboration (CMS) társalapítója (Egyesült Királyság)

Prof. Dr. Ilan Goldfarb, a Tel-avivi Egyetem Anyagtudományi és Mérnöki Tanszékének professzora és korábbi vezetője, valamint a Wolfson Applied Materials Research Centre korábbi igazgatója (Izrael)

Prof. Mohsen N. Harakeh PhD, az Academia Europaea tagja és Fizikai és Mérnöki Szekciójának korábbi elnöke, a Groningeni Egyetem emeritus professzora, az Európai Magfizikai Együttműködési Bizottság (NuPECC) korábbi elnöke, az Orange-Nassau Rend tagja (Hollandia)

Prof. Marek Lewitowicz PhD, az Európai Magfizikai Együttműködési Bizottság (NuPECC) elnöke, a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) caeni GANIL nemzeti laboratóriumának kutatási igazgatója (Franciaország)

Hans-Arno Synal PhD, az ETH Zürich tiszteletbeli professzora, az ETH Ionsugár-fizikai Laboratóriumának (LIP) korábbi vezetője, az Ionplus AG társalapítója és tudományos tanácsadója (Svájc)

Dr. Jana Kolar, a Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC) ügyvezető igazgatója, az Európai Innovációs Tanács (EIC) nagykövete, a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fórumának (ESFRI) volt elnöke (Szlovénia)

A HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése Gulyás Balázs HUN-REN elnök kezdeményezésére indult el idén januárban. Célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról. Az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jógyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen alkotják meg a célokat támogató új kutatási stratégiát.