Ugrás a tartalomra

Az MTMT használatával kapcsolatos kérdéskör tematikájában tartották meg a HUN-REN Könyvtáros műhely negyedik találkozóját

Hírek

A HUN-REN szakkönyvtárosainak részvételével és a Magyar Kutatási Hálózat Titkársága támogatásával 2022 áprilisában alakult meg a HUN-REN Könyvtáros műhely. A HUN-REN Könyvtáros műhely megalakulása óta eddig 4 alkalommal tartott foglalkozást, amelyek során összesen 12 előadás hangzott el. Az előadások döntő többsége a könyvtárak kutatástámogatási portfóliójának szélesítésére fókuszált, másik része az Áht. és a nemzeti vagyonról szóló törvény, valamint a könyvtári vagyon nyilvántartási rendszerének harmonizációjával foglalkozott. A témák között a könyvtárakban őrzött, muzeális értékű dokumentumok digitalizálásával kapcsolatos kérdések is szerepeltek.

A HUN-REN Könyvtáros műhely 2023. október 5-én tartott legutóbbi találkozójának programja elsődlegesen a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) kérdéskörére fókuszált. Az esemény résztvevőit Hegedüsné Katalin, a Magyar Kutatási Hálózat Titkárságának főtitkárhelyettese köszöntötte, aki tájékoztatást tartott a kutatóhálózat névváltoztatásáról, annak jelentőségéről. Őt követte Holl András, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgató-helyettesének előadása az MTMT létrehozásáról, funkciójáról és fejlesztési terveiről. Holl András kitért az úgynevezett predátor folyóiratok és kiadók MTMT-re gyakorolt hatására és a probléma kezelése érdekében létrejött Predátor Bizottság megalakulására. A hazai tudományos folyóiratok körében végzett felmérés eredményeit Timár Dávid, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont könyvtárvezetője mutatta be.

Délután a résztvevők az MTMT-vel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymással kiscsoportos műhelymunka keretén belül. A szakmai program a közvetlen párbeszédre, a tapasztalatok megosztására alkalmas műhelybeszélgetésre helyezte a hangsúlyt, amely során olyan témák kerültek megvitatásra, mint az MTMT használatának, így a feltöltés és a lekérdezés lehetőségei és problémái.