Ugrás a tartalomra

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkárságának közleménye

Hírek
Sajtószoba

Az Alkotmánybíróság 2022. november 15-én kihirdetett határozatában a Magyar Tudományos Akadémia alkotmányjogi panaszában, valamint az utólagos normakontrollra irányuló beadványban szereplő, az alaptörvény-ellenesség megállapítására és megsemmisítésre irányuló indítványok közül két fontos témában, a tudomány alkotmányos szabadságának sérelmére, továbbá az MTA tulajdonhoz való jogának sérelmére vonatkozóan nem állapított meg alaptörvény-ellenességet.

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy a 2019-ben módosított a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvényben és a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvényben nem szabályozta a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat, ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2023. június 30-ig tegyen eleget.

Az Alkotmánybíróság egyebekben a Magyar Tudományos Akadémia alkotmányjogi panaszában, valamint az utólagos normakontrollra irányuló beadványban szereplő és az alaptörvény-ellenesség megállapítására és megsemmisítésre irányuló valamennyi indítványt elutasította, illetve visszautasította.

Az Alkotmánybíróság a határozatában együttesen bírálta el a Magyar Tudományos Akadémia alkotmányjogi panaszában és az országgyűlési képviselők utólagos normakontroll beadványában szereplő, a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvény alaptörvény-ellenességére irányuló indítványokat.