Ugrás a tartalomra

Az Energiatudományi Kutatóközpont laborjában készültek a díjnyertes diákok az innovációs versenyre

Hírek

Az utánpótlás-nevelés jegyében az Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyrétegfizika Laboratóriuma nyújtott hátteret és szakmai segítséget Halmos Zita és Viczián Anna középiskolás diákoknak, akik 3. helyezést értek el az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen biokerámia bevonattal ellátott 3D nyomtatott polimer implantátum-fejlesztésükkel.

Napjainkban a testbe beültetett implantátumok széles körben elterjedtek, a felhasználók nagy része azonban ezek elfertőződésének lehetőségét, és a tényt, hogy testidegen anyag van a szervezetében, problémának tartja.

A fiatalok pályamunkájának célja egy olyan csontimplantátum létrehozása volt, amelynek alapját egy 3D nyomtatással politejsavból (PLA) előállított váz képezi. A polimert az ifjú „kutatók” egy tojáshéjból készített hidroxiapatit (HAP) szuszpenzióval vonták be, ami az eddig ismertektől eltérően nem szintetikus, így jobb és gyorsabb csontosodást eredményez. A beültetett csontpótlék biopolimer anyag 8-12 hét alatt bomlásnak indul, és helyét a HAP szemcsékből keletkezett új csont veszi át. A kísérletek eredményeként megtalálták a legoptimálisabb bevonat paramétereit.

az-energiatudomanyi-kutatokozpont-laborjaban-keszultek-a-dijnyertes-diakok-az-innovacios-versenyre

Halmos Zita és Viczián Anna a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában és a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthonban tanulnak. A kutatással kapcsolatos munkájukat Dr. Oláh Éva és Dr. Balázsi Katalin mentorálta, a Vékonyrétegfizika Laboratórium pedig a technikai hátteret biztosította a kutatáshoz.