Ugrás a tartalomra

Az ELKH és az MTA támogatásával megújult a Kis-tó és környezete a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

Hírek

Elkészült a Kis-tó és környezetének rekonstrukciója a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, és újra forog a vízimalom helyreállított kereke is. A beruházás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával, valamint a fenntartó ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) saját forrásából valósult meg. A 2023. június 22-én megtartott átadó ünnepségen Dr. Garamszegi László Zsolt, az ÖK főigazgatója, Hegedüsné Katalin, az ELKH főtitkárhelyettese, Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője és Zsigmond Vince, a Nemzeti Botanikus Kert vezetője méltatta a kert, és azon belül a most zárult felújítási projekt jelentőségét. Az avatás zárómozzanataként a felszólalók közösen újraindították a vízimalom kerekét.

.

Az ország leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteményével büszkélkedő Nemzeti Botanikus Kert a természet gazdagságát egy két évszázados, vizekben is bővelkedő romantikus tájképi kertben mutatja be. Az összesen öt tóból álló tórendszert a kertet átszelő Sződrákosi-patak táplálja. A vízfelületeknek az elénk táruló tájképi kertrészek harmonikus és esztétikus látványa mellett azok mikroklímájának alakításában is fontos szerepük van, emellett az öntözővizet is biztosítják. Fenntartásuk jelentős kihívás, a vízi létesítmények rekonstrukciója pedig időről időre magas forrásigényű beruházási feladat.

Az egyedi sziklaformációkkal, vizekkel és építményekkel tagolt különleges kertrész fejlesztésének első ütemében helyreállított Kis-tó és vízszabályozási rendszer immáron lehetővé teszi, hogy a malom kereke is többéves kényszerpihenő után újra forogjon. A következő években folytatni kívánják a vízi és kerti építmények rekonstrukcióját, hogy a néhány év múlva 75 éves fennállását ünneplő, egyszerre természetvédelmi és műemléki oltalmat élvező létesítmény folyamatosan fejlődjön, és a jeles évfordulóra mindenki örömére régi fényében pompázzon.

.

Köszöntőbeszédében Hegedüsné Katalin főtitkárhelyettes elmondta: „A Nemzeti Botanikus Kert önmagában is jól példázza, hogyan lehet a tudományos munkát a társadalom számára is hasznossá tenni – és nemcsak azért, mert évente több tízezren látogatják meg és élvezik páratlan szépségét, hanem mert önmagában is nemzeti értéket képvisel. Az itt található növénygyűjtemény alapját adja egy másik nemzeti kincsnek, a Magbanknak, amely egyszerre szolgál biztonsági tárolóként és biztosít kutatási bázisanyagot.”

A Nemzeti Botanikus Kertben folyó oktatómunka is kiemelkedő. Az óvodásoktól az egyetemistákig, a fiataloktól a nagyszülőkig minden korosztály képviselői szerezhetnek itt új növénytani ismereteket, legyen szó vezetett kerti sétákról, ismeretterjesztő előadásokról, vagy az immár hagyományos Kert a köbön programsorozat gazdag eseményeiről.

„Éppen ezért a kert megújítása több, mint egy turisztikai látványosság vagy egy műemléki környezet helyreállítása. A korszerűsítés egyszerre szolgál tudományos és oktatási célokat. Az ELKH vezetése örömmel támogatta a most lezárult kertfelújítási projektet, amely hozzájárul a tudomány és a kutatómunka népszerűsítéséhez is” – tette hozzá a főtitkárhelyettes.