Ugrás a tartalomra

Az EK kutatói és a KR NNI munkatársai az Interpol és az FBI által is elismert új helyszínelő protokollt dolgoztak ki

Hírek

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) szakértői, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnügyi technikai főosztály munkatársai sugárzó anyagokra fejlesztett új helyszíni protokollt dolgoztak ki. Az Interpol és az FBI szakemberei által is elismert innovatív helyszínelő eljárást az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (ENSZ NAÜ) konferenciáján mutatták be, és a jövőben ez lesz az ENSZ NAÜ egységes nemzetközi protokolljának az alapja.

Az EK Atomenergia-kutató Intézete Sugárbiztonsági Laboratóriumának három kutatója, Tóbi Csaba, Dósa Gergely és Nagy György az NNI helyszínelőivel együttműködve három év alatt dolgozták ki azt az új eljárást, amely a jövőben forradalmasítja a veszélyes anyagok vizsgálatát a helyszínelő eljárások során. A kutatócsoport szakemberei az ENSZ NAÜ által Bécsben szervezett nemzetközi konferencián mutatták be a sugárzó anyagokra kidolgozott protokollt.

lead_2477
Fotó: police.hu

A bemutató egy olyan képzeletbeli bűncselekményre épült, amikor egy elkövető radioaktív anyagot visz a lakása pincéjébe, majd menekülés közben egy metróállomáson hátrahagyja a veszélyes anyaggal szennyezett hátizsákját. A gyakorlaton a helyszínelő magyar csapatnak a lakást és a táskát kellett átvizsgálnia, mozdulataikat 162 ország szakértői követték figyelemmel.

1_34
Fotó: police.hu

Az új eljárásmód különlegessége, hogy a veszélyes anyagokat nem az elszállítást követően, hanem még a helyszínen vizsgálat alá vetik, ugyanis így nyerhető ki belőle a legtöbb információ. Ez lehetővé teszi, hogy a nyomkutatás és a bűnjelek rögzítése rögtön a helyszínen megtörténjen.

A jelenleg alkalmazott eljárásrend szerint a veszélyes anyagokat sugárzásmentesíteni, vagyis dekontaminálni kell a szállítás megkezdése előtt. A dekontamináló anyagok ugyanakkor megsemmisítik a genetikai anyagmaradványokat és a daktiloszkópiai nyomokat. Ennek következtében a sugármentesítés után már nem marad lehetőség további bizonyítékok begyűjtésére. Például egy telefon esetében az is előfordulhat, hogy az eljárás az egész készüléket megsemmisíti.

3_2980
Fotó: police.hu

A magyar csapat által kidolgozott új módszer bemutatása nagy sikert aratott. Az Interpol és az FBI szakemberei is elismerően nyilatkoztak az új protokollról, amely valódi áttörést hozott a nemzetközi szakértők által eddig képviselt irányvonalhoz képest.

A sikeres bemutatónak köszönhetően a jövőben az ENSZ NAÜ egységes nemzetközi protokolljának a magyar csapat új módszere lesz az alapja.