Ugrás a tartalomra

Az ATK Mezőgazdasági Intézete már több mint 70 éve nemzetközileg is meghatározó szerepet játszik a gabonafélék nemesítésében

Hírek

Veisz Ottó akadémikus, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (ATK MGI) igazgatója az intézmény legfontosabb mérföldköveit, céljait és jövőbeli terveit ismertette.

Az 1949-ben alapított Mezőgazdasági Intézet első nagy eredménye a Pap Endre nevéhez fűződő hibridkukorica-nemesítés megindítása volt, melyet Amerikát követően a világon először Martonvásáron koronázott siker 1953-ban. Ennek köszönhetően a magyar mezőgazdaság hat éven belül átállt a hibridkukorica termesztésére, és rövid időn belül megduplázódott az országos átlagtermés. A második világháborút követően a legtöbb búzafajta is az intézetben született. A ’70-es évek végétől éles verseny alakult ki az európai országokban nemesített búzafajták között, azonban a martonvásári fajtáknak már a ’80-as évektől sikerült az élvonalba kerülniük.

Kép1
Dr. Veisz Ottó kutatóprofesszor, intézetigazgató

A martonvásári búzafajták a kezdetektől fogva kiváló alkalmazkodóképességűek voltak, ezért jelentős szerepet játszottak a hazai termesztésben, és az elmúlt 25 évben piacvezetővé váltak. Magyarországon körülbelül egymillió hektáron termesztenek búzát évente, ennek mintegy 30–50 százalékát az elmúlt két évtizedben az ATK MGI-ben nemesített búzafajták foglalták el. Ez részben annak köszönhető, hogy az intézet mindig is törekedett a mindenkori igényeknek megfelelő fajták előállítására. Napjainkban a kiváló termőképesség mellett elvárás a jó malomipari minőségű és alkalmazkodóképességű fajták nemesítése.

1972-ben épült meg a mára már nemzetközi hírűvé vált Fitotron, melynek növénynevelő klímakamráiban lehetővé vált az egyes növényfajták tulajdonságainak külső környezeti körülményektől független vizsgálata. Ez az alapkutatások mellett a nemesítés korai fázisaiban is nagy segítséget jelent.

Kép2
Az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének Fitotronja

Az intézetnek kiemelt szerepe van az agrárkutatásokban, hiszen az eredményes mezőgazdasági alapkutatási munkára széles körű gyakorlatorientált kutatás épül. Ennek során a kutatók a két legfontosabb mezőgazdasági növénycsoportra, a hibridkukoricára és a kalászos gabonára összpontosítanak, ötvözve a genetika, az élettan, a génmegőrzés, a növénynemesítés, a molekuláris technikák és a termesztéstechnológia ismereteit.

„A ’80–’90-es években az alapkutatásokban kidolgozott molekuláris nemesítési technikákat átvette a nemesítés, és a módszert ma már rutinszerűen alkalmazzák a gyakorlatban, például a haploidok előállítása során. Az alapkutatások terén jelenleg a génszerkesztési módszer technikai kidolgozása történik” – részletezte az intézet igazgatója.

Az ATK MGI szakmai céljai mindig is szorosan összefüggtek a környezeti kihívásokkal és a magyar mezőgazdaság igényeivel. A gyorsan változó környezeti feltételek, a társadalmi és a gazdasági elvárások miatt folyamatosan szükség van az új, innovatív technológiai módszerek fejlesztésére, valamint a tudományos eredmények közvetlen hasznosítási lehetőségeinek feltárására.

A 2021. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében az intézet közel 1,5 milliárd forint támogatást nyert el a nemzetközi piacokon is versenyképes ökostabil növényfajták és integrált, fenntartható termesztéstechnológiák kifejlesztésére. Ez a szakmai program szinte teljes egészében lefedi az intézet alap- és alkalmazott kutatási területeit. A kutatók adott környezeti viszonyok között termesztett kukorica- és kalászosgabona-fajták tűrőképességének szaporodásbiológiai, élettani, biokémiai és molekuláris biológiai hátterét vizsgálják. Az eredményekre építve olyan kukoricahibridek és kalászosgabona-fajták nemesítését célozzák meg, amelyek a Kárpát-medence változatos agroökológiai viszonyai között is megfelelő termesztési eredményeket tudnak biztosítani. A program további célja egy olyan szaktanácsadási rendszer kialakítása, amelyben szakemberek termesztéstechnológiai ajánlásokkal közvetlen módon segíthetik a gazdák munkáját.

Az igazgató optimista a jövőt illetően. Úgy véli, hogy a magyar növénytermesztésnek – mint stratégiai fontosságú területnek – szüksége van egy önálló, erős kutatóközpontra ahhoz, hogy versenyképes maradjon. Legfontosabb szakmai céljai között szerepel az együttműködések kiterjesztése, a versenyképesség javítása, a publikációs tevékenység erősítése, az alap- és az alkalmazott kutatás összehangolása, valamint az infrastrukturális fejlesztések támogatása.

Dr. Veisz Ottó 1979-ben csatlakozott az intézethez. Visszatekintve az elmúlt négy évtizedre, és látva a jelent, büszke az elért eredményekre, az egykori tanítómestereire, munkatársaira, és azokra az elismerésekre, amelyek révén az intézet zászlóshajóvá vált a mezőgazdasági kutatóintézetek között.