Ugrás a tartalomra

Ádány Róza egyetemi tanár, az ELKH-DE Népegészségügyi Kutatócsoport kutatóprofesszora kapta az idei WHO Regionális Igazgatói Díjat

Hírek

Ádány Róza, az ELKH-DE Népegészségügyi Kutatócsoport kutatóprofesszora, a Semmelweis Egyetem visiting professzora és a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézetének tanára több mint két évtizede segíti a WHO Európai Regionális Irodájának munkáját, amiért idén megkapta a WHO Regionális Igazgatói Díjat. A kitüntetést dr. Östlin Piroska, a WHO regionális tanácsadója adta át Debrecenben a hazai és nemzetközi tudományos életben egyaránt elismert szakembernek.

.

Az ünnepségen dr. Östlin Piroska elmondta, rendkívül büszke arra, hogy ő adhatta át Ádány Róza professzornak a WHO elismerését. Elsősorban azért, mert személyesen is együtt dolgozott és dolgozik vele és munkatársaival a népegészségügyi kutatás és a lakosság egészségi állapotát javító programok megtervezésén. Hangsúlyozta, erre a munkára ma is nagy szükség van, hiszen a jó egészség, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a jóllét még mindig sokak számára nehezen elérhető.

Dr. Östlin Piroska kiemelte, hogy Ádány Róza értékes kutatásokat végzett a legkiszolgáltatottabb emberek, így a romák egészségi állapotával és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésével kapcsolatban, és kezdeményezte a roma populáció népegészségügyi helyzetével foglalkozó kutatói hálózat kialakítását azon kelet-közép- és dél-európai országok szakembereinek részvételével, ahol a roma népesség nagy arányban van jelen.

Ádány Róza a díj átvételekor elmondta, nagy öröm számára a WHO igazgatójának elismerése, azonban a díjat nem egyéni teljesítménye, hanem a hazai és európai kollégáival a népegészségügyi képzésfejlesztés területén végzett közös munkájuk, valamint az egészségegyenlőtlenségek mérséklését célzó kutatási és szakértői tevékenységük elismerésének tekinti. Hangsúlyozta, hogy az egészség a legnagyobb érték, és népegészségügyi szakemberként legfőbb célja, hogy minél több embertársának segítséget nyújtson ezen érték birtoklásához nemzeti, vallási, társadalmi hovatartozásuktól függetlenül. Kiemelte, hogy nem az újabb díjakért dolgoznak tovább, hanem az emberek egészségi állapotának javításáért, ami társadalmi és gazdasági felemelkedésünknek is záloga.