Ugrás a tartalomra

A Wigner FK és a szegedi ELI-ALPS kutatói egészségügyi és ipari alkalmazásokban is hasznosítható kompakt lézeres részecskegyorsítót fejlesztettek

Hírek

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) és a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet (ELI-ALPS) munkatársai egy most lezárult négyéves együttműködés keretében új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztettek. A projekt célja a különböző anyagi rendszerekben mozgó elektronok ultragyors folyamatainak megismerése volt lézerfény segítségével. A kísérletek jelentős előrelépést jelentenek a töltött részecskék gyorsítása és a nanooptikai áramkörök fejlesztése terén. Az együttműködés keretében megépített kompakt lézeres részecskegyorsító egyedülálló módon képes negatív töltésű oxigén- és szénionok gyorsítására egy mindössze egytized köbméteres vákuumkamrában. A lézerrel előállított részecskenyalábok a továbbiakban egészségügyi és ipari alkalmazásokban is hasznosíthatók. A fejlesztések az NKFI Alap 281,8 millió forintos pályázati támogatásával valósultak meg.

Dombi Péter projektvezető, a Wigner FK tudományos tanácsadója elmondta, hogy a szegedi ELI-ALPS fényforrásai és kutatóberendezései olyan egyedülálló kísérletek elvégzését tették lehetővé az elmúlt 4 év folyamán, amelyek nagy előrelépést jelentenek töltött részecskék gyorsítása és nanooptikai áramkörök fejlesztése terén. A Wigner FK kutatói által kezdeményezett kísérleteket az ELI-ALPS nemrég megépült berendezései segítségével hajtották végre.

.

A Wigner FK nanooptikai kísérletekre szolgáló vákuumkamrája, amelyet az ELI-ALPS-ban végzett kísérletekhez használtak

Számos fontos anyagi rendszer létezik, ahol kulcsfontosságúak a másodperc milliomodrészének milliárdodrészéig tartó, úgynevezett ultragyors folyamatok. A projekt összes fejlesztésének célja a különböző anyagi rendszerekben mozgó elektronok folyamatainak megismerése ezen a felfoghatatlanul gyors időskálán. A Wigner FK és az ELI-ALPS mintegy 25 kutatója ezeket a folyamatokat vizsgálja és irányítja a lézerfény segítségével. A projektben a lézerrel gyorsítható negatív ionokkal kapcsolatban is jelentős előrelépés történt. A kutatók által megépített kompakt lézeres részecskegyorsító egyedülálló módon képes negatív töltésű oxigén- és szénionok gyorsítására egy mindössze egytized köbméteres vákuumkamrában. A lézerrel előállított részecskenyalábok a továbbiakban egészségügyi és ipari alkalmazásokban is hasznosíthatók.

A fejlesztések az NKFI Alap által a szegedi ELI-ALPS-ban megvalósítható felhasználói kísérletek elvégzésére biztosított 281,8 millió forintos pályázati támogatással valósultak meg.

.

A Wigner FK és az ELI-ALPS kutatói közös kísérleteket végeznek
a szegedi lézerlaboratóriumban