Ugrás a tartalomra

A világszerte elismert nemzetközi kutatókat is tagjai között tudó értékelési bizottság elvégezte a HUN-REN ATK tudományos tevékenységének helyszíni áttekintését

Hírek
Sajtószoba

2024. február 5-7. között a világszerte elismert nemzetközi kutatókat is tagjai között tudó értékelési bizottság, valamint a kutatóközpont és intézetei vezetőinek, illetve kutatóinak részvételével megtörtént a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (HUN-REN ATK) és a hozzá tartozó három intézet tudományos tevékenységének helyszíni áttekintése, amely az átfogó értékelés fontos része.

.

A HUN-REN ATK-t értékelő bizottság tagjai:

Prof. Alexander J.B. Zehnder, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) vendégprofesszora, a svájci ETH Zürich professor emeritusa, a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke

Szabó István PhD, a HUN-REN stratégiai tanácsadója, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, a Magyar Közgazdasági Társaság Innovációs Szakosztályának alapítója

Prof. Patricia L. Conway PhD, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) Szingapúri Környezeti Élettudományi Mérnöki Központjának (SCELSE) vendégprofesszora, az Új-dél-walesi Egyetem egyetemi docense (Ausztrália), valamint a PC Biome Pte Ltd vezérigazgatója és alapítója (Szingapúr)

Prof. Staffan Kjelleberg PhD, az Academia Europaea tagja, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) kiváló professor emeritusa, az Új-dél-walesi Egyetem tiszteletbeli professzora (Ausztrália)

Prof. Ülo Niinemets, az Észt Élettudományi Egyetem Növénytermesztési és Növénybiológiai Tanszékének vezetője és növényélettan-professzora, valamint az AgroCropFuture Kiválósági Központ vezetője (Észtország)

Prof. Luigi Cattivelli, a Fiorenzuola d’Arda-i CREA Genomikai és Bioinformatikai Kutatóközpont igazgatója (Olaszország)

Prof. Dr. Yakov Kuzyakov, a Göttingeni Egyetem professzora és Mérsékeltövi Talajtani Tanszékének és Mezőgazdasági Talajtani Tanszékének vezetője (Németország), a RUDN Egyetem Okos Technológiák a Fenntartható Városfejlesztéshez Laboratórium vendégkutatója (Oroszország).

Prof. Dr. Rudy Rabbinge, a Wageningeni Egyetem fenntartható fejlődés és élelmiszerbiztonság professor emeritusa, a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémia Föld- és Élettudományi Tanácsának elnöke (Hollandia)

Prof. Dr. Kovács Melinda, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élettani és Takarmányozási Intézetének megbízott intézetigazgatója és professzora, a HUN-REN Irányító Testületének tagja

A HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése Gulyás Balázs HUN-REN elnök kezdeményezésére indult el idén januárban. Célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról. Az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jógyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen alkotják meg a célokat támogató új kutatási stratégiát.