Ugrás a tartalomra

A világszerte elismert nemzetközi kutatókat is tagjai között tudó értékelési bizottság elvégezte a HUN-REN BLKI tudományos tevékenységének helyszíni áttekintését

Hírek
Sajtószoba

2024. január 25-én és 26-án a világszerte elismert nemzetközi kutatókat is tagjai között tudó értékelési bizottság, valamint az intézet vezetőjének és kutatóinak részvételével megtörtént a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI) tudományos tevékenységének helyszíni áttekintése, amely az átfogó értékelés fontos része.

.

A HUN-REN BLKI-t értékelő bizottság tagjai:

Prof. Alexander J.B. Zehnder, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) vendégprofesszora, a svájci ETH Zürich professor emeritusa, a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke

Szabó István PhD, a HUN-REN stratégiai tanácsadója, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, a Magyar Közgazdasági Társaság Innovációs Szakosztályának alapítója

Prof. Dr. Ole Petter Ottersen, a stockholmi Karolinska Intézet korábbi elnöke, az Oslói Egyetem korábbi rektora (Svédország)

Prof. Dr. Ole Holger Petersen, FRS, a londoni Királyi Természettudományos Társaság (The Royal Society) és az Academia Europaea korábbi alelnöke, a Cardiffi Egyetem Biotudományi Iskolájának kutatóprofesszora (Egyesült Királyság)

Prof. Philip William Ingham, a Royal Society tagja, a Bathi Egyetem Élettudományi Központjának elnöke (Egyesült Királyság)

Prof. Dr. Ricard Guerrero, a Barcelonai Egyetem mikrobiológia professor emeritusa, a Spanyol Mikrobiológiai Társaság elnöke, az Academia Europaea Barcelona Knowledge Hub korábbi igazgatója (Spanyolország)

Prof. Dr. Thomas Hein PhD, a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme Hidrobiológiai és Víziökoszisztéma-gazdálkodási Intézetének vezetője (Ausztria)

Prof. Dr. Vértes Ákos PhD, a washingtoni George Washington Egyetem kémia-, biokémia- és molekulárisbiológia-professzora (Egyesült Államok), a Magyar Tudományos Akadémia doktora

Dr. Christian Wolter PhD, a Leibniz Édesvízi Ökológiai és Belvízi Halászati Intézet Halbiológiai, Halászati ​​és Akvakultúra Osztályának vezetőhelyettese és csoportvezetője (Németország)

Prof. Dr. Székely Tamás PhD, a Bathi Egyetem biodiverzitás-professzora (Egyesült Királyság), a Debreceni Egyetem tiszteletbeli professzora, a Pekingi Normal Egyetem és a Sun Yat-Sen Egyetem vendégprofesszora (Kína)

A HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése Gulyás Balázs HUN-REN elnök kezdeményezésére indult el idén januárban. Célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról. Az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jógyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen alkotják meg a célokat támogató új kutatási stratégiát.