Ugrás a tartalomra

A városok terjeszkedésének témájában tartottak bolgár–magyar kutatói szemináriumot Szófiában

Hírek

2023. június 12-én Szófiában, a Bolgár Tudományos Akadémia Nemzeti Geofizikai, Geodéziai és Földrajzi Intézetében (NIGGG) került sor arra a kutatói szemináriumra, amelyen a résztvevők a bolgár városok szuburbanizációs folyamatainak jellemzőit vitatták meg. Az eseményt a bolgár‒magyar akadémiai csereprogram keretében szervezték, Magyarországról az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének (KRTK RKI) Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya (Győr) vett részt az együttműködésben.

A két partnerszervezet között évtizedek óta zajló csereprogram olyan témák kutatására terjed ki, mint a városok és városhálózatok regionális különbségei és fejlődése, a Duna történelmi és jelenkori hatásai az urbanizációs folyamatokra és a folyó menti régiók városhálózatára, valamint a falvak, kisvárosok és vidéki régiók elnéptelenedése. A 2022‒2023-ban megvalósuló aktuális projekt címe A magyarországi és bulgáriai középvárosok terjeszkedésének környezeti hatásai, célja a városi terjeszkedésnek a települések környezetére, területhasználatára és fejlődésére ható társadalmi-gazdasági és környezeti folyamatok vizsgálata, összehasonlítása és értékelése. A projekt vezetői Prof. Dr. Nadezhda Ilieva (Bulgária) és Prof. Dr. Hardi Tamás (Magyarország).

E projekt eredményeként született a Szuburbanizációs folyamatok a bolgár középvárosokban – az agglomerációs övezetek demográfiai, társadalmi-gazdasági és térbeli átalakulása Plovdiv és Burgasz példáján című, bolgár és magyar kutatók által írt folyóiratcikk. Nadezhda Ilieva, Hardi Tamás, Stefan Genchev, Aleksandra Ravnachka, Dessislava Poleganova, Rácz Szilárd és Boris Kazakov közös tanulmánya a Problems of Geography tudományos folyóiratban jelent meg. A cikkben a szerzők feltárják, hogy Plovdiv és Burgasz városi magterületeinek korábbi népességnövekedése a 21. század második évtizedében népességcsökkenésbe fordult át a környező települések javára, azaz mindkét város esetében figyelemre méltó szuburbanizációs folyamat rajzolódik ki. A gazdasági fejlődés fő mozgatórugói ugyanakkor továbbra is a városi magterületekről erednek. A felszínborítottság vizsgálata alapján a kutatók jelentős különbségeket tártak fel Plovdiv és Burgasz városai között.

A 2023. június 12-én Szófiában tartott kutatói szeminárium keretében a bolgár intézet munkatársai, Borisz Kazakov, Aleksandra Ravnachka és Dessislava Poleganova bemutatták a projekt során született kutatási eredményeiket. Magyar részről Hajdu-Smahó Melinda, a KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársa tartott előadást az autonóm járművek lehetséges városi hatásairól, kiemelve a szuburbanizációs összefüggéseket. Az autonóm járművek megjelenésével forradalmi változások indulnak majd el a városokban, amelyek az életmódot, a közlekedést, a területhasználatot, a városi költségvetést, valamint a város- és közlekedéstervezést egyaránt érintik. A két intézmény közötti kiváló együttműködés új kutatási elképzelések kidolgozásával folytatódhat, például a városfejlesztés, a területhasználati minták vagy a várostervezési rendszerek témakörében, szem előtt tartva az Európai Kutatási Térség új finanszírozási lehetőségeit.