Ugrás a tartalomra

A SZTAKI és az SZE JKK közös autonóm járműves bemutatót tartott a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya második szakaszának avatásán

Hírek

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Széchenyi Egyetem Járműipari Kutatóközpont (SZE JKK) közös autonóm járműves bemutatót tartott a ZalaZONE autóipari tesztpályájának avatásán 2022. március 28-án. A tesztpálya mintegy 265 hektáron 45 milliárd forintból valósult meg.

A ZalaZone építése 2017-ben kezdődött, majd 2019 májusában adták át az első ütemet: a dinamikai felületet, a nagy sebességre tervezett kezelhetőségi pályát, illetve a Smart Cityt.

Következő lépésként a Smart City Zóna további szakaszai készültek el: új fékfelület, autópálya-szakasz, országúti szakasz, egyetemi pálya, alacsony tapadású kezelhetőségi pálya, valamint zajmérő felület és emelkedők.

„A ZalaZONE világszínvonalú kutatás-fejlesztési infrastruktúrával rendelkezik, egyedisége abban áll, hogy a hagyományos járműdinamikai tesztek mellett az automatizált, hálózatba kapcsolt, illetve elektromos járművek vizsgálatát, fejlesztését is lehetővé teszi” – mondta az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.