Ugrás a tartalomra

A HUN-REN SZBK kutatóinak részvételével vizsgálják a fertőző betegségeknek az immunológiai betegségek kialakulásában betöltött szerepét egy 2024-ben indult projektben, a Horizont Európa Program támogatásával

Hírek

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Rendszerimmunológiai Kutatócsoportja Manczinger Máté tudományos főmunkatárs vezetésével a HORIZON-HEALTH-2023-DISEASE-03 Program részeként az ID-DarkMatter-NCD projektben az egyes fertőző megbetegedések után kialakuló immunológiai betegségek okát vizsgálja.

A konzorciumot a Bécsi Orvostudományi Egyetemről Thomas Vogl irányítja, a csapatot az immunológia, a genetika és az adattudomány kiválóságai alkotják. A HUN-REN SZBK Rendszerimmunológiai Kutatócsoportja a második munkacsomagot koordinálja, amelyben a betegek genetikai analízisét végzik. A konzorcium projektindító megbeszélését 2024. január 16–17. között a Bécsi Orvostudományi Egyetemen tartották.

A projekt fő célja, hogy azonosítsa azokat a rejtett genetikai és környezeti tényezőket, amelyek összekötik a fertőző betegségeket a később kialakuló és gyakran krónikussá váló immunológiai betegségekkel. Ennek érdekében a csapat 6000 beteg mintegy 600 000 antigénjével szemben vizsgálja meg az antitestek által közvetített immunválaszt.

A részletes analízisre kiválasztott betegségek között szerepel a poszt-COVID szindróma, a szklerózis multiplex, a krónikus fáradtság szindróma, a reumatoid artritisz, a szisztémás lupusz eritematózusz és a gyulladásos bélbetegségek. A csapat modern multiomikai módszerek és genetikai vizsgálatok – HLA molekulák és immunreceptorok genotipizálása – segítségével minden betegről egy részletes immunológiai profilt állít fel, amely lehetővé teszi, hogy átfogó és részletes képet kapjanak a betegségek kialakulásáról.

.