Ugrás a tartalomra

A CSFK vezető szerepet vállalt az idei lengyelországi csillagászati diákolimpiára utazó ötfős magyar csapat felkészítésében

Hírek

Öt magyar diák, három lány és két fiú versenyző utazik Lengyelországba a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára (IOAA). A magyar csapat felkészülését az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK), valamint Jászberény Önkormányzata és a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai is segítették.

A magyar csapat Jászberényben készült az idei megmérettetésre, ahol bonyolult elméleti feladatokat oldottak meg, éjszaka távcsöves megfigyeléseket gyakoroltak, amit planetáriumi és égboltismereti, illetve adatelemzési felkészüléssel egészítettek ki, ismertette Vincze Nikolett, a CSFK csillagászati diákolimpiai projektkoordinátora.

Az olimpiai keretbe első helyen Schmercz Blanka, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium végzős diákja, másodikként Horváth Zsóka, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. osztályos tanulója, harmadikként pedig a 10. osztályos Elekes Dorottya (budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium) került be. További tagok a 11. évfolyamos Vári Gergely Péter (budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) és a végzős Sarkadi Sándor (nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium).

A csapat augusztus 10-én indul Chorzówba. A diákokat vezetőik, Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium (ELTE GAO) tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, a Genti Egyetem csillagász posztdoktori kutatója, illetve megfigyelőik, Jäger Zoltán, a Bajai Obszervatórium csillagásza és Vincze Nikolett kísérik.