A CNRS és az ELKH együttműködésével új távlatok nyílhatnak meg a francia–magyar tudományos és technológiai kapcsolatok előtt

Hírek

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárságának vezetősége 2021. március 29-én. A megállapodás célja a két intézmény közötti tudományos együttműködés megerősítése és továbbfejlesztése.

Közel egyéves előkészítő munka eredményeként született meg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a franciaországi alapkutatási szervezet, a CNRS közötti stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodás. A megállapodás aláírása részben virtuálisan, részben személyes jelenléttel valósult meg: Magyarország párizsi nagykövetségén a CNRS, a budapesti francia nagyköveti rezidencián pedig az ELKH képviselőinek részvételével. Francia részről Pascale Andréani nagykövet, magyar részről pedig Habsburg György nagykövet méltatta a megállapodást; az aláírók Maróth Miklós elnök (ELKH) és Alain Schuhl főigazgató (CNRS) voltak.

A tudomány képviselői egyetértettek abban, hogy a megállapodás aláírása új távlatokat nyithat a francia–magyar tudományos és technológiai együttműködések előtt, valamint tovább bővítheti a felek nemzetközi kapcsolatrendszerét is. Az ELKH és a CNRS küldetése szinte azonos: a haza fejlődésének elősegítése a tudomány eszközeivel. E cél eléréséhez, továbbá a magyar gazdaság innovációs képességének növeléséhez elengedhetetlen a sikeres nemzetközi példák átvétele.

Maróth Miklós, az ELKH elnöke az aláírási ceremónián elhangzott beszédében kiemelte: a CNRS a hálózati felépítése, stratégiai működési modellje, finanszírozási rendszere, felsőoktatási intézményekkel fenntartott együttműködési kapcsolatai, illetve a kutatási eredmények gazdasági hasznosítása területén végzett munkája alapján a nemzetközi tudományos világ egyik meghatározó referenciapontja, mely így a hazai kutatás-fejlesztés előmozdításában is iránytűként szolgálhat.

Alain Schuhl méltatta a két ország már meglévő, jó kutatási és innovációs kapcsolatait, külön kiemelve a folyamatban lévő konkrét közös kutatási témákat az ELKH érintett kutatóintézeteivel. Emellett reményét fejezte ki a kutatási együttműködések további szélesítése iránt.