Ugrás a tartalomra

Az NYTK 2023 januárjától havonta frissíti az anyakönyvezhető utóneveket tartalmazó Utónévkereső online szolgáltatását

Hírek

Az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) 2009 óta saját honlapján teszi közzé a Magyarországon anyakönyvezhető keresztnevek havonta frissülő jegyzékét. Ezt 2013-tól online Utónévkereső szolgáltatással egészítették ki, amelyet idén januártól szintén havi rendszerességgel frissítenek. A szabadon hozzáférhető Utónévkereső az anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített valamennyi utónév mellett számos további információt, érdekességet és statisztikát is tartalmaz.

Az NYTK egyik feladata, hogy a vonatkozó jogszabályok és a kidolgozott alapelvek szerint javaslatot tegyen arra, hogy a kérvényezett utónevek közül melyek alkalmasak anyakönyvi bejegyzésre. Az aktuális hivatalos névjegyzéket az NYTK munkatársai 2009 óta teszik közzé a kutatóhely honlapján, és havonta általában 10-20 új utónévvel bővítik.

A 2023 januárjától szintén havonta frissülő online Utónévkereső segítségével az érdeklődők számos szempont ‒ például kezdőbetű, eredet, névnap, becézés, szótagszám, hangrend, magánhangzók és gyakoriság ‒ szerint válogathatnak a jelenleg 4500 adható keresztnév között. Emellett rá lehet keresni a néveredet különböző aspektusaira, így kiválaszthatók például a latin eredetű, a virágnévből származó vagy a rövidüléssel keletkezett nevek, sőt az egymásnak megfelelő férfi-női névpárok is.

A keresztnevekkel foglalkozó számos hazai honlap közül az NYTK Utónévkeresője az egyetlen, ahol kereshető formában, hiánytalanul megtalálható a Magyarországon aktuálisan adható összes utónév.