Folyamatosan érkeznek a felajánlások az ELKH kutatóhelyeitől a rászoruló ukrajnai kutatók támogatására

Sajtószoba

Az Ukrajnában zajló megrendítő eseményekre reagálva az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága felhívással fordult a kutatóhálózat tagjaihoz a bajba jutott kutatók támogatása érdekében. Az erre a célra létrehozott e-mail címre folyamatosan érkeznek az intézményi felajánlások, köztük munkalehetőségek, szálláshelyek és pénzadomány.

Az Agrártudományi Kutatóközpont egy háromszobás és két kétszobás lakást, valamint egy háromágyas és egy kétágyas vendégszobát ajánlott fel.

Az Atommagkutató Intézet szállást és munkalehetőséget is felkínált Ukrajnából érkező kollégák számára.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vendégkutatói álláslehetőséget ajánlott fel ukrajnai kutatóknak a „Global Research Groups Supporting Ukrainian Scientists” nevű civil kezdeményezéshez csatlakozva. Számukra két lakást tud biztosítani, valamint a családtagoknak munkakeresésben, beiskolázásban, tolmácsolásban is segítséget nyújt.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont négy kutatónak – egy asztrofizikusnak és három geográfusnak – ajánlott fel egyéves vendégkutatói ösztöndíjat, és számukra az MTA Domus vendégházban szállást is foglalt. A geográfusokkal a Földrajztudományi Intézet kutatói már korábban is együttműködtek.

Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet három neurobiológia iránt érdeklődő kutató részére biztosít kezdetben féléves vendégkutatói állást, amely szükség, illetve igény esetén meghosszabbítható.

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont két teljes állású vendégkutatói helyet ajánlott fel a „Global Research Groups Supporting Ukrainian Scientists” nevű civil kezdeményezéshez csatlakozva.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont kárpátaljai magyar kutatóknak ajánlott fel álláshelyeket. Egy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról Magyarországra érkezett nyelvészt már munkaszerződéssel alkalmaztak, de nyitottak a további segítségnyújtásra is.

Az Ökológiai Kutatóközpont két családot tud elszállásolni a budapesti, illetve a vácrátóti vendéglakásaiban, akik számára igény szerint élelmiszert, tisztálkodási eszközöket és ruházatot is biztosít. Szükség esetén előadótermeit is fel tudja ajánlani szállás céljára, valamint munkavégzésre alkalmas irodai és laborhelyiséget, felszerelést tud biztosítani.

A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet két matematikus részére biztosít féléves vendégkutatói állást.

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet ukrajnai partnerintézményeiből érkező munkatársak foglalkoztatását és szükség esetén elszállásolását ajánlotta fel.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont két vendégkutatói helyet ajánlott fel egy-egy évre vendéglakással, emellett a kutatóközpont tulajdonában álló Biocenter Kft. ötmillió forinttal támogatta az ukrajnai rászorulókat.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont vendégkutatói programjának keretében két, egyenként hat hónapos ösztöndíjat ajánlott fel ukrajnai kutatók számára.

A kutatóhelyek összefogását és támogatását köszönjük, a felajánlásokat továbbra is várjuk az erre a célra létrehozott e-mail címre. Bízunk benne, hogy Ukrajnában mielőbb helyreáll a béke.