Az Ökológiai Kutatóközpont 2012-ben alakult meg három intézet, a Balatoni Limnológiai, a Duna-kutató és az Ökológiai és Botanikai Intézet összeolvasztásával, majd 2019 nyarán létrejött az Evolúciótudományi Intézet is, amelyet azóta szintén magában foglal. Munkatársai nagy erővel dolgoznak az intézetek és a tudományágak integrálásán, hiszen egymástól elszigetelve nehéz a komplex környezeti kihívásokkal szembenézni. A kutatásokon túl elkötelezettek a tudomány és társadalom közötti híd építésében, így részt vesznek európai uniós és globális szakpolitikák kidolgozásában. 

Az Ökológiai Kutatóközpont fő feladata a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák magas színvonalú kutatása, beleértve a vízi és szárazföldi élővilágot. Az intézmény elsősorban ökológiai kutatásoknak ad otthont, de számos vizsgálat kapcsolódik a mező- és erdőgazdálkodás biodiverzitásra kifejtett hatásához, a hagyományos ökológiai tudáshoz vagy interdiszciplináris témákhoz. 

Mivel a Kutatóközpont a legnagyobb ökológiai intézmény Magyarországon, feladatának és felelősségének érzi, hogy a „nemzet tanácsadója” legyen különböző, a biodiverzitást és az élővilágot érintő kérdésekben, másrészt, hogy támogassa a magyar ökológia fejlődését.

Intézetek

  • Balatoni Limnológiai Intézet
  • Ökológiai és Botanikai Intézet
  • Evolúciótudományi Inézet
  • Duna-kutató Intézet

Elérhetőségek

Főigazgató: Prof. Szathmáry Eörs