Magyar kutatók meghatározták a koronavírus-járvány hazai terjedésének részleteit

Koronavírus

Magyar kutatóknak sikerült meghatározni a koronavírus-járvány hazai terjedésének részleteit. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) informatikai szakembereinek támogatásával, az intézet felhőkapacitásainak használatával az eredetileg tervezettnél ötvenszer gyorsabban tudták meghatározni a koronavírus terjedésének részleteit Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont kutatói. A pécsi kutatócsoport a járvány kezdete óta vizsgálja a kórokozót, ők határozták meg először a vírus genetikai felépítését, és azóta nyomon követik annak genomváltozásait és terjedését.

A közös munka során több mint száz különböző helyen és időpontban vett vírusminta genomadatait dolgozták fel 500 millió lépésben. Ezeknek az információknak a felhasználásával a kutatók rövid idő alatt feltérképezték a vírus törzsfáját, és ennek segítségével határozták meg a járvány magyarországi terjedésének részleteit.

A kutatók a SZTAKI szakértőinek segítségével kevesebb mint egy nap alatt állították át a kutatásukhoz szükséges feladatokat az MTA Cloud hazai kutatói felhő SZTAKI által működtetett szervereire. A bonyolult filogenetikai algoritmusokra épülő és nagy mennyiségű adat gyors feldolgozását igénylő feladatokat a SZTAKI platformján az eredetileg tervezettnél ötvenszer gyorsabban tudták elvégezni a víruskutatók, aminek köszönhetően a részeredményeket már pár óra alatt kézhez vehették.

Az eredmények szerint a vírust több országból hozták be Magyarországra, főleg Nyugat-Európából. A kutatás megerősítette azt is, hogy szükség volt a kijárási korlátozásokra, ugyanis március közepén, a korlátozások bevezetésekor már az ország több pontján is megfigyelhető volt a vírusfertőzés helyi terjedése.

sztaki-eredmeny

Nemzetközi projektben is részt vesz a SZTAKI felhője

A SZTAKI a Wigner Fizikai Kutatóközponttal közösen márciusban ajánlotta fel a hazai kutatási felhő, az MTA Cloud több ezer processzort és több terabájt memóriát számláló kapacitását magyar víruskutatóknak. Vannak már folyamatban lévő hazai projektek, de továbbiakat is várnak.

A hazai kutatásokkal párhuzamosan, a felhő szabad kapacitásait a nemzetközi Folding@home projektbe is bekapcsolták, ahol több, a járvánnyal és a vírussal kapcsolatos számítást is végeznek. A SZTAKI gépei az elmúlt pár hétben több mint 8000, úgynevezett work unitot, azaz számítási feladatot végeztek el. Összehasonlításképpen: egy átlagos, otthoni számítógépnek ugyanennyi feladat elvégzése körülbelül 4-5 évbe telt volna.