Másodszor ülésezett az ELKH Nemzetközi Koordinációs Munkacsoport

Intranet hírek

Az ELKH Nemzetközi Kabinet második alkalommal szervezte meg az ELKH Nemzetközi Koordinációs Munkacsoport ülését hibrid formában, amely így lehetőséget biztosított a résztvevőknek a személyes találkozásra is. A 2022. július 7-én megtartott értekezletre összesen 13 kutatóhely delegált képviselőt.

Az ülés programja Sümeghy Gyula nemzetközi kabinetvezető köszöntőjével indult, aki röviden összefoglalta és értékelte az ELKH nemzetközi színtéren elért eredményeit a tavaly decemberi ülés óta. Ezt követően Dávid Ágota brüsszeli tudományos és technológiai attasé számolt be az európai uniós tudománypolitika aktualitásairól, hangsúlyozva többek között a nemzetközi szervezetek jelentőségét, az Európai Kutatási Térség szerepét, és bemutatva az Európai Unió Tanácsa cseh elnöksége prioritásait a tudományos együttműködés terén.

Az ELKH nemzetközi koordinátorai az értekezleten megismerhették továbbá a Nemzetközi Kabinet által készített, a Horizont Európa programmal kapcsolatos képzési igényfelmérés eredményeit és az így  kialakított képzési tervet, betekintést nyertek a 2021. évi kutatóhelyi adatszolgáltatás elemzésének és eredményeinek megállapításaiba, összefoglalót hallhattak a Science Europe nemzetközi szervezet szerepéről és az ELKH Titkárság tagsága nyújtotta lehetőségekről, valamint átfogó képet kaptak a kutatásértékelés reformjáról és annak európai aktualitásairól. Az ülés kerekasztal beszélgetéssel zárult, ahol további kérdések, igények és javaslatok kerültek megfogalmazásra.