Szakmai támogatás az InfoRádió Szigma című tudományos műsorának

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat 2020 júniusától, közösen az MTA-val, együttműködő partnere az InfoRádió Szigma című tudományos magazinműsorának. A keddenként 19.00 órakor kezdődő tudományos ismeretterjesztő rádióműsor révén a hallgatók első kézből ismerhetik meg az ELKH, az ország és a világ legfrissebb kutatási eredményeit, felfedezéseit, amelyek megértésében kutatóink, szakértőink segítenek.

Hallgassa meg Ön is a Szigma – a holnap világa műsorait:
InfoRádió – Szigma 2021.10.26.

Az adásban interjút hallhatnak az ELKH BTK által kiadott XVII. századi kétnyelvű országtörténetről Tóth Gergellyel, a kutatóintézet tudományos főmunkatársával, valamint egy új MTA Lendület kutatócsoportról, amely a társállatok hatását vizsgálja az emberre és az ember hatását a házikedvencekre, Kubinyi Enikővel, az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos főmunkatársával.

InfoRádió – Szigma 2021.10.19.

Az adásban interjút hallhatnak a Balaton algásodása okainak vizsgálatáról Somogyi Boglárkával, az ELKH Balatoni Limnológiai Intézet főmunkatársával, a Velencei-tó vízpótlásáról Siklósi Gabriellával, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjével, valamint az MTA Lendület program egyik friss nyertesével, a Galaxisunk csillagainak kémiai összetételét vizsgáló Mészáros Szabolcs csillagásszal, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obeszrvatórium tudományos főmunkatársával.

InfoRádió – Szigma 2021.10.12.

Az adásban a kémia Nobel-díjasokról beszélgetünk Kotschy András kémikussal, a Servier Kutatóintézet igazgatójával, az MTA doktorával, a fizikai Nobel-díjasokról pedig Ürge-Vorsatz Diana fizikussal, éghajlatkutatóval, és Horváth Dezsővel, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusával, az MTA doktorával.

InfoRádió – Szigma 2021.10.05.

Az adásban interjút hallhatnak a héten bejelentett orvosi-élettani Nobel-díjasokról Jancsó Gáborral, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar professzor emeritusával, valamint az MTA Lendület Program egyik új tagjával, Kövesdi Balázs Gézával, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docensével az új generációs acélhidak tervezési metodikájának felülvizsgálatáról.

InfoRádió – Szigma 2021.09.28.

Interjút hallhatnak az ELTE most alakult Asztrofizikai és Űrtudományi Centrumáról Frei Zsolt asztrofizikussal, az űrcentrum igazgatójával, az egységes USB-C töltők bevezetésének nehézségeiről Krasznai Csabával, az NKE Kiberbiztonsági Intézet vezetőjével, valamint Magyarország Nemzeti Atlaszának az ELKH és az MTA által is támogatott most elkészült második kötetéről a főszerkesztővel, Kocsis Károly akadémikussal.

InfoRádió – Szigma 2021.09.21.

Az adásban interjút hallhatnak az immunfelismerés eddigi vakfoltjáról Manczinger Mátéval, a Szegedi Tudományegyetem Bőrklinikájának egyetemi adjunktusával és a Szegedi Biológiai Központ tudományos munkatársával, az amatőr űrhajósokról Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK igazgatójával, a fukushimai erőmű tengerbe szánt hűtővízéről Aszódi Attilával, a BME Atomenergetika Tanszék egyetemi tanárával, valamint egy új bioszféra rezervátumról Gruber Tamással, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának vezetőjével.

InfoRádió – Szigma 2021.09.14.

Az adásban interjút hallhatnak a környezeti DNS-vizsgálatok fontosságáról Erős Tiborral, az ELKH Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójával, egy új kullancsfaj magyarországi megjelenéséről Földvári Gáborral, az ELTE Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársával, valamint a kísérleti fúziós erőmű épülő mágneseiről Zoletnik Sándorral, az ELKH EK Fúziós Plazmafizikai Laboratóriumának vezetőjével.

InfoRádió – Szigma 2021.09.07.

Interjút hallhatnak a Nemzetközi Űrállomáson felfedezett repedésekről Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK főigazgatójával, a beton szerkezetének újfajta vizsgálatáról Szentmiklósi Lászlóval, az ELKH EK laborvezetőjével, valamint a természeti katasztrófák ugrásszerű számáról Pieczka Ildikóval, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusával.

InfoRádió – Szigma 2021.08.31.

Interjút hallhatnak Rusvai Miklós virológussal, az MTA doktorával egy új, DNS-alapú koronavírus elleni oltásról, valamint Pongrácz Ritával, az ELTE Meteorológiai Tanszék oktatójával a városok felmelegedéséről készített kutatásról.

InfoRádió – Szigma 2021.08.24.

Interjút hallhatnak a koronavírus, a depresszió és a mozgáshiány összefüggéséről Tóth Mónika Dittával, a SOTE Magatartástudományi Intézetének pszichológusával, a fokozott kullancsveszélyről Kovács Szilviával, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docensével, valamint egy, a héten fellőtt új magyar űreszközről Hirn Attilával, az ELKH EK Űrkutatási Laboratóriumának vezetőjével.

InfoRádió – Szigma 2021.08.17.

Interjút hallhatnak az ELKH BTK és a Pécsi Tudományegyetem közös mohácsi csatatér kutatásáról Pap Norberttel, a PTE professzorával, a kutatás vezetőjével, valamint a koronavírus-variánsokra adandó gyógyszerkutatási válaszról Mátyus Péterrel, az MTA doktorával.

InfoRádió – Szigma 2021.08.10.

A Szigma, a holnap világa 2021. augusztus 10-ei adásában interjút hallhatnak Bertholy Judit egyetemi tanárral, az MTA doktorával, az IPCC éghajlatváltozási jelentéséről, Sárneczky Krisztiánnal, az ELKH CSFK munkatársával, a magyar felfedezésű bolygók elnevezéséről, valamint Rácz Györggyel, a Magyar Nemzeti Levéltár Tudományos Igazgatóságának igazgató-helyettesével, a Batthyány-család visszavásárolt 520 levéltári dokumentumáról.

InfoRádió – Szigma 2021.08.03.

Interjút hallhatnak egy, a parlagfüvet pusztító bogárról Kontschán Jenővel, az ELKH ATK Növényvédelmi Intézetének igazgatójával, a legújabb fogorvosi irányelvekről Nagy Katalinnal, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnökével, az európai természeti katasztrófák gazdasági hatásairól Fazekas Dórával, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetőjével, valamint az izzadás bőrre gyakorolt hatásairól Brunner Alexandrával, a Semmelweis Egyetem szakorvosával.

InfoRádió – Szigma 2021.07.27.

Interjút hallhatnak egy különleges exobolygó-felfedezésről Kiss Lászlóval, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával, a hepatitisről és annak gyógyításáról Szabó Olga belgyógyász, infektológus, hepatológus szakorvossal, valamint Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztossal, az Európai Űrügynökség felhívására jelentkezett magyar úrhajós-jelöltekről.

InfoRádió – Szigma 2021.07.13.

Interjút hallhatnak egy koronavírus-kislexikonról Ádám Veronikával, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnökével, az ismét algásodó Balatonról Somogyi Boglárkával, az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársával, valamint a belső óránk helyett az elvárások szerinti alvásidő káros hatásairól Káldi Krisztinával, a SOTE Élettani Intézetének egyetemi docensével.

InfoRádió – Szigma 2021.07.06.

Az adásban interjút hallhatnak Frank Tamás erdőmérnökkel, ez ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársával, a tölgyesekben alkalmazott, különleges erdőkezelési rendszerről. Kovács L. Gábor egyetemi tanár, az MTA tagja, a mesterséges megtermékenyítés esélyeiről számol be, valamint Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók program szakértője a vizes élőhelyek elvesztésének problémájáról.

InfoRádió – Szigma 2021.06.29.

Az adásban interjút hallhatnak egy új, távol-keleti eredetű kajszilevéltetűről, Borbély Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatójával, valamint a fűzfa biogázt forradalmasító szerepéről, Dudits Dénessel, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóprofesszorával, az MTA korábbi élettudományi alelnökével.

InfoRádió – Szigma 2021.06.22.

Az adásban interjút hallhatnak a tihanyi apátság altemplomának feltárásáról Mende Balázs Gusztávval, az ELKH BTK paleoantropológusával, az új kullancsfajokról Farkas Róberttel, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének tanárával, valamint a digitális oktatás okozta lemaradásról Csapó Benővel, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanárával.

InfoRádió – Szigma 2021.06.15.

Az adásban interjút hallhatnak a Marson dolgozó legújabb amerikai és kínai marsjárókról, Kereszturi Ákossal, az ELKH CSFK tudományos főmunkatársával, valamint az elektronikus aláírásokról és azok szabályozásáról az ELKH SZTAKI rendezvénye kapcsán Erdősi Péter Mátéval, a MELASZ alelnökével.

InfoRádió – Szigma 2021.06.08.

Az adásban interjút hallhatnak az Izland térségéig eljutott szaharai por jelentőségéről Varga Györggyel, az ELKH CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos főmunkatársával, valamint a székelyföldi Csomád vulkán alatt található folyékony magmáról Harangi Szabolccsal, az MTA levelező tagjával, egyetemi tanárral, a ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójával.

InfoRádió – Szigma 2021.06.01.

Az adásban interjút hallhatnak Keserű György Miklóssal, az ELKH TTK Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetőjével az általuk talált hotspotról a betegséget okozó fehérjéken, valamint Simor Péterrel, az ELTE PPK egyetemi adjunktusával a REM-alvás mélyagyi vizsgálatáról.

InfoRádió – Szigma 2021.05.25.

Az adásban interjút hallhatnak Rusvai Miklós virológussal a koronavírus indiai mutánsáról, Kemenesi Gábor virológussal pedig egy, a koronavírusok elleni végső megoldás lehetőségéről. A műsor második felében a mesterséges intelligencia és az orvosi alkalmazás kihívásairól hallhatnak előadást Horváth Andrástól, a PPKE oktatójától.

InfoRádió – Szigma 2021.05.18.

A Szigma, a holnap világa 2021. május 18-ai adásában interjút hallhatnak a csernobili atomerőmű megnövekedett neutron számáról Aszódi Attilával, a BME Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanárával, és egy, például az önvezető autók tesztelésére épített magyar pályáról Hamar Zoltánnal, a ZalaZone ügyvezetőjével.

InfoRádió – Szigma 2021.05.11.

Az adásban interjút hallhatnak az ELKH CSFK csillagászával, Márton Gáborral, a csillag- és bolygókeletkezés mesterséges intelligenciás kutatásáról, valamint részletet hallhatnak Barabási-Albert László hálózatkutató, az MTA Fiatal Kutatók Fórumán tartott online előadásából.

InfoRádió – Szigma 2021.05.04.

Az adásban interjút hallhatnak Dombi Péterrel, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont Ultragyors Nanooptikai Kutatócsoportjának vezetőjével, a lézerfénnyel szigetelőből vezetővé tett üvegről, valamint Karikó Katalin kutatóbiológussal, biokémikussal, az mRNS módszer felhasználási területeiről és az azzal készült koronavírus-elleni vakcinákról.

InfoRádió – Szigma 2021.04.27.

Az adásban interjút hallhatnak Orbán Zoltánnal, az MME szóvivőjével, a csökkenő fecskeszám következményeiről, Sipos Katalinnal, a WWF Magyarország igazgatójával, a Föld ökológiai állapotáról, valamint Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK főigazgatójával, a Marson előállított oxigén jelentőségéről.

InfoRádió – Szigma 2021.04.20.

A Szigma, a holnap világa adásában interjút hallhatnak a fertőzőképes koronavírus szerkezetének vizsgálatáról Kellermayer Miklóssal, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánjával, a tudósok otthoni munkavégzési tapasztalatairól Aczél Balázzsal, az ELTE tudományos dékánhelyettesével, valamint egy 3D-nyomtatással készült magyar robotkarról Beregi Richárddal, az ELKH SZTAKI kutató-mérnökével.

InfoRádió – Szigma 2021.04.13.

Az adásban interjút hallhatnak a koronavírus örökítőanyagát a szennyvízből kimutató magyar módszerről az NNK Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály vezetőjével, Pándics Tamással, a járványhelyzet utáni mentális nehézségekről Radó Ivánnal, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökével, valamint a madarak éneke és a szociális környezet összefüggéseiről Zsebők Sándorral, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával.

InfoRádió – Szigma 2021.04.06.

Az adásban interjút hallhatnak a klímaváltozás csapadékra gyakorolt hatásáról Bozó László meteorológussal, az MTA Földtudományi Osztályának elnökével, a koronavírus és az állatok kapcsolatáról Rusvai Miklós virológussal, valamint az új kínai rádiótávcsőről Frey Sándor asztrofizikussal, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával.

InfoRádió – Szigma 2021.03.30.

Az adásban a Szovjetunióban raboskodó magyarok kartonjainak levéltári feldolgozásáról hallhatnak interjút Germuska Pállal, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főigazgató-helyettesével, valamint Sass Bálinttal, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársával. A műsor második felében az eddig sejtettnél több, háztartásihulladék-elégetésből származó mérgező anyag mennyiségről beszélgettek Szegő Judittal, a Levegő Munkacsoport projektvezetőjével.

InfoRádió – Szigma 2021.03.23.

Az adásban interjút hallhatnak a héten fellőtt két magyar műholdról Pál Andrással, az ELKH CSFK munkatársával, valamint korábbi és aktuális munkáiról a frissen Ábel-díjjal kitüntetett Lovász Lászlóval.

InfoRádió – Szigma 2021.03.16.

Az adásban interjút hallhatnak az elhúzódó járványhelyzet mentális hatásairól Demetrovics Zsolttal, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorával, az öreg kocsányos tölgyerdők pusztulásáról Demeter Lászlóval, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársával, valamint az ikeradatbázis összeállításáról Tárnoki Dávid Lászlóval, a Semmelweis Egyetem docensével.

InfoRádió – Szigma 2021.03.09.

A Szigma, a holnap világa adásában az Agykutatás Hete rendezvénysorozatának apropóján interjút hallhatnak Madarász Emíliával, az ELKH KOKI professzorával, valamint Csörgő Tamás fizikus is mesél az Odderon felfedezéséről, és Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő a Z-generáció digitális kiégéséről.

InfoRádió – Szigma 2021.03.02.

Az adásban interjút hallhatnak a természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok halakra gyakorolt hatásairól Staszny Ádámmal, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének munkatársával, valamint az érelmeszesedés és az oxigénhiány összefüggéséről Jeney Viktóriával, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának tudományos főmunkatársával.

InfoRádió – Szigma 2021.02.23.

Az adásban interjút hallhatnak az új marsjáróról Kereszturi Ákossal, az ELKH CSFK csillagászával, valamint az anyatejes táplálás első három hónapjának egy eddig nem ismert előnyéről Toldi Gergellyel, az Immunológiai és Immunterápiás Intézet munkatársával.

InfoRádió – Szigma 2021.02.16.

Az adásban interjút hallhatnak Engel Pál középkori Magyarországról készített digitális atlaszáról Horváth Richárddal, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársával, az MTA most meghirdetett Bolyai Ösztöndíjáról Tulassay Tivadar akadémikussal, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnökével, a vízi és mocsári növények lebomlásának vízminőségre gyakorolt hatásáról Simon Szabinával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktoranduszával, valamint összeállítást hallhatnak egy most megtalált József Attila versről.

InfoRádió – Szigma 2021.02.09.

Az adásban egy kisbolygóról hallhatnak interjút annak felfedezőjével, Sárneczky Krisztiánnal, az ELKH CSFK csillagászával, a matematika alkalmazásának XXI. századi felhasználásáról Röst Gergellyel, a Szegedi Tudományegyetem matematikusával, valamint a szórvány nyelvemlékek fontosságáról Hoffmann István egyetemi tanárral, az MTA levelező tagjával.

InfoRádió – Szigma 2021.02.02.

Az adásban interjút hallhatnak a méhek eltűnéséről Kovács-Hostyánszki Anikóval, az ELKH ÖK tudományos főmunkatársával, a most induló MTA-Lendület pályázatokról Kollár Lászlóval, az MTA főtitkárával, valamint egy földrengés-előrejelző rendszer első komoly kísérleteiről Barta Veronikával, az ELKH CSFK GGI tudományos munkatársával.

InfoRádió – Szigma 2021.01.26.

Az adásban az állatpopulációkon belüli információterjedés vizsgálatáról hallhatnak interjút Tóth Zoltánnal, az ELKH ATK Állattani Osztályának tudományos főmunkatársával, valamint Rechnitzer Jánost, az MTA doktorát hallhatják a kelet-közép európai nagyvárosok fejlődéi pályáiról szóló kutatásról.

InfoRádió – Szigma 2021.01.19.

Az adásban egy felbecsülhetetlen értékű érmeleletről hallhatnak interjút Nagy Balázs régésszel, egy új tejfajtáról beszélgettek Béri Bélával, a Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tanszékének docensével, valamint a magyarországi szikes talajtérképről kérdezték Tóth Tibort, az ELKH ATK Talajtani Intézet elnökét.

InfoRádió – Szigma 2021.01.12.

Az adásban interjút hallhatnak Bujtor Lászlóval, a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének docensével, a Mecsekben talált 132 millió éves, nagyra nőtt őslénymaradványokról, valamint Seláf Leventével, az ELTE BTK egyetemi docensével és Kiss Margittal, az ELKH BTK tudományos főmunkatársával, a régi magyar költészet metrikai és stilometriai nyelvi vizsgálatáról.

InfoRádió – Szigma 2021.01.05.

Az adásban interjút hallhatnak Az év ismeretterjesztő tudósával, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával, Kiss Lászlóval. Harangi Szabolcstól, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatójától a vulkánok 2020-as tevékenységéről, Heiling Zsolttól, a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Program egyik tagjától, az Atacama-sivatagi munkájukról hallhatnak.

InfoRádió – Szigma 2020.12.29.

Az adásban összeállítást hallhatnak a minden eddiginél nagyobbra nőtt déli-sarki ózonlyukról, valamint interjút Lakatos Mónikával, az Országos Meteorológiai Intézet éghajlatkutatójával a három legmelegebb közé várható 2020-as évről, és Józsa Viktorral, a BME Junior Príma-díjas kutatójával a tüzeléstechnika kutatásáról és jövőjéről.

InfoRádió – Szigma 2020.12.22.

Az adásban interjút hallhatnak a Jupiter és a Szaturnusz ritka együttállásáról Kiss László csillagásszal, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont igazgatójával, a balatoni algásodás vizsgálatáról Vörös Lajossal, az MTA doktorával, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet tudományos tanácsadójával, valamint egy, a rákkezelésben idővel használhatóvá váló szer fejlesztési munkálatairól Bencze Gyula kutató-gyógyszerésszel. A műsor végén rövid összeállítást hallhatnak arról, hogy megvan az első, az Európai Unióban is engedélyezett koronavírus-elleni védőoltás.

InfoRádió – Szigma 2020.12.15.

Az adásban interjút hallhatnak Szlávik Jánossal, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosával a koronavírus-vakcinák jelenleg ismert fajtáiról, Magyari Lilla posztdoktori kutatóval, az ELKH Támogatott Kutatócsoportok Irodájához tartozó MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport munkatársával a kutyák emberi szövegértéséről, Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével a járványhelyzet miatt lecsökkent globális szén-dioxid-kibocsátásról, valamint Pál Andrással, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársával a legújabb magyar kisműholdról.

InfoRádió – Szigma 2020.12.08.

Az adásban interjút hallhatnak Botfalvi Gáborral, az ELTE TTK őslénytani tanszékének tudományos munkatársával a dinoszauruszok fajon belüli távolságtartásáról, valamint Kintses Bálinttal, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársával a koronavírus változatainak magyarországi terjedését vizsgáló vírusgenom programról.

InfoRádió – Szigma 2020.12.01.

Az adásban interjút hallhatnak Zoletnik Sándorral, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizikai Laboratóriumának vezetőjével a készülő fúziós reaktor magyar kísérleti részvételéről, valamint Tilesch Györggyel, a Fehér Ház MI etikai munkacsoportjának tagjával a Mesterséges Intelligencia jelenéről és jövőjéről.

InfoRádió – Szigma 2020.11.24.

Az adásban interjút hallhatnak Kiss László csillagásszal, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával arról, hogy miért költséghatékony a Space-X, G. Németh Györggyel, a Magyar Alvás Szövetség elnökével a karantén és az alvásminőség kapcsolatáról, valamint Gyürky Györggyel, az ELKH Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadójával a LUNA projekt legújabb, a kémia elemek kialakulásáról szóló eredményeiről.

InfoRádió – Szigma 2020.11.17.

Az adásban interjút hallhatnak Nagy Mátéval, az ELKH Támogatott Kutatócsoportok Irodájához tartozó MTA-ELTE Lendület Csoportos Viselkedés Kutatócsoport vezetőjével a rajban úszó halak energiaspórolásáról, Erdei Anna immunológussal, az MTA főtitkárhelyettesével a Tudományünnep koronavírusos előadásainak tanulságairól, valamint Karsai Márton egyetemi docenssel a járványügyi modellezés rejtelmeiről.

InfoRádió – Szigma 2020.11.10.

Az adásban interjút hallhatnak Apáti Ágotával, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének tudományos munkatársával, a Humán Pluripotens Őssejtbank vezetőjével az őssejtek egyik fajtájáról, amellyel a szervezet minden sejttípusa előállítható. Az 5G technológia emberre gyakorolt hatásairól Thuróczy Györggyel, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetőjével beszélget a riporter.

InfoRádió – Szigma 2020.11.03.

Az adásban interjút hallhatnak a Holdon talált vízről Kereszturi Ákossal, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársával, majd az új országos gabonafajtateszt-hálózatról Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezető igazgatójával. Az ELI szegedi lézerközpontot működtető nemzetközi konzorcium megalakulásáról Szabó Gábor ügyvezető igazgatóval beszélget a riporter, végül Janklovics István klinikai virológus mesél a koronavírus mutációiról.

InfoRádió – Szigma 2020.10.27.

Az adásban interjút hallhatnak a csempészett vagy bűnügyi helyszínen talált radioaktív anyagok elemzéséről, eredetének meghatározásáról, vagyis a nukleáris törvényszéki analitikáról Kovács-Széles Évával, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont munkatársával, a Nemzeti Nukleáris Törvényszéki Laboratórium vezetőjével, majd Csapó Benő egyetemi tanárral, az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport vezetőjével beszélget a műsorvezető a digitális oktatás jelenéről és jövőjéről.

InfoRádió – Szigma 2020.10.20.

Az adásban interjút hallhatnak Temesi Ottó kutatás-fejlesztési igazgatóval az ATL-1 műhold küldetésének végéről, eredményeiről, valamint Újváriné dr. Tüskés Annával, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársával a XX. századi francia-magyar irodalmi kapcsolatokról.

InfoRádió – Szigma 2020.10.13.

Az adásban interjút hallhatnak az invazív szúnyogok veszélyeiről Garamszegi László Zsolttal, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatójával, az MTA doktorával. A kémiai Nobel-díjasokról Tálas Andrással, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársával, a közgazdasági Nobel-emlékdíjról Bod Péter Ákos közgazdásszal, egyetemi tanárral, az MTA doktorával beszélget a riporter. Végül Keserű György Miklós akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője beszél arról, hogy magyar kutatók részvételével sikerült áttörést elérni a Covid-19 egyik kulcsfehérjéje működésének gátlásában.

InfoRádió – Szigma 2020.10.06.

Az adásban interjút hallhatnak Schaff Zsuzsa akadémikussal az orvosi Nobel-díjas Hepatitis-C felfedezéséről. A fizikai Nobel-díjas feketelyuk elméletekről Frei Zsolt asztrofizikussal, az ELKH Támogatott Kutatócsoportok Irodájához tartozó MTA-ELTE Extragalaktikus Asztrofizikai Kutatócsoport vezetőjével beszélget a riporter, és Kereszturi Ákos az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont csillagásza mesél arról, hogy folyékony vizet találtak a Mars talaja alatt.

InfoRádió – Szigma 2020.09.29.

Az adásban interjút hallhatnak az élet keletkezésének kutatásáról Szilágyi Andrással, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársával. A patkányok csapatmunkájáról Nagy Mátéval, az ELKH Támogatott Kutatócsoportok Irodájához tartozó MTA-ELTE kutatócsoport vezetőjével beszélgetett a riporter, és Ősi Attila paleontológus bemutatta a magyarországi dinaszaurusztojást.

InfoRádió – Szigma 2020.09.22.

A Vénusz bolygó erősen savas felhőiben foszfin gáz nyomaira bukkantak, ami arra utal, hogy mikrobák élhetnek a Föld lakhatatlan szomszédján – jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport. „A foszfinról, azaz PH3 gázról gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy szinte biztos, hogy a Vénusz bolygón ott van. Viszonylag kis koncentrációban, de jellemző eloszlást mutat, főleg a közepes földrajzi szélességeken, de nagyjából az egész légkörben felismerhető. Érdekesség, hogy ultraibolya sugárzás hatására a Vénusz légkörében elbomlik, illetve az ott lévő vízgőzzel és szén-dioxiddal reakcióba lép, tehát oxidálódik.

Az élettartamának a hosszúságát pontosan nem lehet tudni, de a modellek alapján annyi bizonyos, hogy ezer évnél rövidebb, esetleg néhány száz év, vagy csak néhány évtized. A lényeg, hogy ahhoz, hogy előforduljon a Vénuszon, ahhoz az szükséges, hogy valamilyen állandó vagy közel állandó utánpótlása legyen: valaminek folyamatosan gyártania kell ott a foszfint, mert az a légkör közepes és magas tartományaiban lebomlik” – hangsúlyozta Kereszturi Ákos, az ELKH CSFK csillagásza.

A beszélgetés további részében Kosztolányi György a Magyar Tudományos Akadémia élettudományi alelnöke beszélt arról, hogy az MTA elutasítja az utóbbi időben erősödő koronavírus-szkeptikus hangokat.

Végezetül az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) és a Semmelweis Egyetem kutatói egy olyan, világszinten is új, egyedülállónak számító eljárást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy az agy normális és kóros működésének megértésére irányuló kísérletekhez az egéragyba beültetett mérőeszközök helyét CT-, illetve MRI-mérésekkel már a kísérlet megkezdése előtt nagy pontossággal meg lehessen határozni. Az eljárásról a csoportvezető, Hangya Balázs beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.09.15. – 2. rész

Szüneteltetni kell az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcina fejlesztését. Az egyik tesztalany gerincvelő-gyulladást kapott. A brit-svéd gyártású oltóanyag már a tesztelés 3. fázisában jár, több ezer emberen vizsgálják a hatását. Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa elmondta, ebben a szakaszban könnyen előfordulnak ilyen esetek. Vajon mi lesz a vakcina további sorsa? Többek között erre a kérdésre is választ kapunk a Szigma adásából.

InfoRádió – Szigma 2020.09.15. – 1. rész

Horthy Miklós megítéléséről és a korszakról rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya. A Horthy korszak vitatott kérdései című konferencia egyik szervezője, Romsics Ignác elmondta: Horthy személyét övezően vannak viták és konszenzusok is. Több szempontból vizsgálták a korszakot: a gazdaság és a társadalom, a politikai rendszer működése, a külpolitika és a második világháborús kultúrpolitika szempontján túl a Monarchia utolsó flottaparancsnokának személyes megítélése is górcső alá került.

InfoRádió – Szigma 2020.09.08. – 2. rész

Minden eddiginél nagyobb feketelyuk-összeolvadást észleltek a tudósok gravitációs hullám segítségével, de maga a hullám csak nagyon rövid ideig tartott, mert a Földtől térben és időben nagyon távol zajlott le az esemény. “Gravitációs hullámokat először 2015 szeptemberében sikerült észlelünk. Pontosan 100 évvel korábban – 1915-ben – Einstein általános relativitáselmélete megjósolta, hogy lehetnek ilyen jelenségek az univerzumban, csak olyan nagyon picikék, hogy azt gondolta, soha nem is fogjuk ezeket észlelni, kimutatni” – mondta Frei Zsolt asztrofizikus, az ELTE Fizikai Intézetének igazgatója.

InfoRádió – Szigma 2020.09.08. – 1. rész

„Az emberi agyban ismert jelenség az, hogy nagyon elkülönülten dolgoz fel az agy beszédingereket, illetve fajtársaktól érkező hangingereket. Ezeket az elkülönült feldolgozásokat bizonyos agyi specializációk támogatják. A kutatás során azt fogjuk vizsgálni, hogy léteznek-e ugyanilyen vagy hasonló agyi specializációk, és azoknak milyen külső megjelenése lehet. Például az embernél a hangfeldolgozás igen egyszerű dolgokban nyilvánul meg: gyorsabban tudjuk eldönteni két emberi hangról, hogy azonos-e, mint két nem emberi hangról” – fejtette ki Dr. Andics Attila kognitív idegtudományi kutató az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője, aki 2020-ban elnyerte az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) Starting Grant fiatal kutatóknak kiírt pályázatát.

InfoRádió – Szigma 2020.09.01. – 2. rész

Több éves ásatás alatt találták meg a mai Románia területén, a bánsági Egresen II. András király és felesége sírhelyét. A maradványok ugyanakkor még nincsenek meg: a történelem vihara a néhai magyar király csontjait sem hagyta békében nyugodni. Arról, hogy mit találtak pontosan, és hol lehetnek a maradványok, Major Balázs ásatásvezető, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézet vezetője beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.09.01. – 1. rész

Jelenleg egyetlen bizonyítottan hatásos szer létezik a Covid19 kezelésére, ám kutatások ezrei próbálják feltérképezni a további alkalmazható hatóanyagokat. Eddig több tucat ígéretes szerről lehet tudni; a vizsgálatok gőzerővel folynak. A koronavírusfertőzés lehetséges gyógymódjait Keserű György Miklós akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) gyógyszerkutatója foglalta össze.

InfoRádió – Szigma 2020.08.25. – 2. rész

Hat ígéretes vakcina közül kell kiválasztani a legjobb koronavírus elleni szert. Vajon mi alapján választják ki a legjobb oltóanyagot? Verseny vagy együttműködés eredménye lesz-e a végleges szer? Poór Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia tagja beszélt a kutatás részleteiről.

InfoRádió – Szigma 2020.08.25. – 1. rész

Megdőlhetett a Földön a melegrekord, csúcsmennyiségű jég olvadt el Grönlandon, és egyelőre úgy tűnik, ez a folyamat már nem visszafordítható. Kaliforniában bozóttüzek pusztítanak, és egyre elviselhetetlenebb a hőség. A holnap világával foglalkozó magazinműsorban az ezzel kapcsolatos legfrissebb híreket foglalják össze. Majd Bérczi István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke beszél arról, hogy mennyire egészségtudatosak a magyar fiatalok.

InfoRádió – Szigma 2020.08.18. – 2. rész

Az ELHK Energiatudományi Kutatóközpont (EK) tudósai fejleszthetnek videodiagnosztikai eszközöket a világ eddigi legnagyobb, szupravezetőkkel kapcsolatos kísérletéhez. A kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Szepesi Tamás osztja meg az ezzel kapcsolatos részleteket.

InfoRádió – Szigma 2020.08.18. – 1. rész

40 millió új egészségügyi munkahelyre lenne szükség 2030-ra az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) szerint. A szervezet azt mondja: a mesterséges intelligencia tölthetné be ezt az űrt. A részletekről Békási Tamás, az EIT Health közép-kelet-dél-európai accelerator menedzsere beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.08.11. – 2. rész

Még mindig keveset tudunk a táplálékallergiáról. „Nem minden kóros reakció táplálékallergia, ugyanis ételek is okozhatnak tüneteket, ha maga az étel »beteg«, tehát fertőzött, romlott, vagy akár mérgezett” – hangsúlyozta Nagy Adrienn allergológus-immunológus, csecsemő- és gyermekgyógyász. Erről és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által támogatott tudomany.hu oldal összeállításáról beszélt, amelyből többek között az is kiderült: sokan diagnózis nélkül is ráfogják valamire, hogy érzékenyek rá.

InfoRádió – Szigma 2020.08.11. – 1. rész

A Higgs-bozon képes két müonra bomlani – a világon először talált erre bizonyítékot az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a CERN. Az eredményt a 40. részecskefizikai konferencián mutatták be. Horváth Dezső, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (WIGNER FK) tudósa a fizikai folyamatok mellett azt is elmondta: kutatásuk célja, hogy rést találjanak az elméleti fizika eddig felfedezett törvényein.

InfoRádió – Szigma 2020.08.04. – 2. rész

A stroke, illetve más szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatékony lehet egy teljesen magyar fejlesztésű hatóanyag. A tartós izomgörcsök ellen is hatásos gyógyszert az ELTE-n fejlesztették ki. Gyimesi Máté, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Biológiai Intézete Biokémiai Tanszékének tudományos főmunkatársa, a Motor Farmakológiai Kutatócsoport tudományos vezetője arról is beszélt, hogy a magyar kutatók az egyik leginnovatívabb amerikai intézetet előzték meg az eredményeikkel.

InfoRádió – Szigma 2020.08.04. – 1. rész

A bolygók állása miatt legközelebb több mint 2 év múlva lesz lehetőség arra, hogy a Földről marsjáró induljon az űrbe. A kutatók igyekeznek kihasználni a mostani, kedvező időszakot, és több kutatóexpedíció is indul a Földről. A Mars-kutatás jelentőségéről Boldog Ádámtól, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) csillagászától hallhatunk.

InfoRádió – Szigma 2020.07.28. – 2. rész

„Naponta negyedmillió emberrel nő a koronavírussal fertőzöttek száma” – figyelmeztetett Falus András, immunológus a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja. A szakember szerint az uszodák járványügyi szempontból rendkívül veszélyesek, és a zsúfolt strandokon maszkot kell viselni. A szomszédos országokban már elkezdődött a második hullám, és hazánkban is megugrik időközönként a fertőzésszám, ebből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

InfoRádió – Szigma 2020.07.28. – 1. rész

Nemcsak a tó élővilágát, de az emberi egészséget is veszélyezteti a Balaton algásodása, amelynek oka a megemelkedett vízszint lehet. A magas vízállás miatt a tóban hőmérsékleti rétegződés alakult ki, ez pedig kedvez az algák szaporodásának. Erről és a lehetséges megoldásokról beszélt Istvánovics Vera, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója.

InfoRádió – Szigma 2020.07.21. – 2. rész

Mesterséges intelligencia segít gyorsabban kimutatni a koronavírus-fertőzést. Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) új módszere a szervezetben termelődő ellenanyagból állapítja meg, hogy történt-e fertőzés. Ezzel a technológiával már a fertőzést követő ötödik napon ki tudják mutatni a betegséget, és egészen addig bizonyítani lehet a vírusfertőzés tényét, amíg az ellenanyag jelen van a szervezetben és védettséget jelent az újrabetegedés ellen. A felfedezésről Horváth Péter bioinformatikus, az ELKH SZBK Biokémiai Intézet igazgatója beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.07.21. – 1. rész

Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését, miszerint a Föld kockákból épül fel. Domokos Gábor alkalmazott matematikustól, az ELKH egyetemi kutatócsoportjaihoz tartozó MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetőjétől hallhatunk a négyéves kutatómunka eredményeiről, melyet Kun Ferenc (Debreceni Egyetem és Török János (BME) elméleti fizikusokkal, valamint az amerikai Pennsylvania Egyetem kutatóprofesszorával, Douglas Jerolmack geofizikussal közösen végeztek.

InfoRádió – Szigma 2020.07.14. – 2. rész

Nem hallanak mindent az újszülöttek. A hallás fokozatosan éri el a felnőttkori szintet, majd kezd hanyatlani – a folyamatról azonban még ma is meglepően keveset tudunk. Az erre vonatkozó kutatások eredményeiről Winkler István az MTA doktora, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének igazgatója beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.07.14. – 1. rész

Megakadályozhatja a koronavírus fertőzést egy új gyógyszer, amelyet magyar kutatók fejlesztettek ki konzorciumi együttműködés keretében. Az így felfedezett komplex fehérje nem csak a megelőzésben, de a betegség kezelésében is hasznos lehet. A felfedezés részleteiről Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, az Immunológiai Tanszék vezetője beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.07.07. – 2. rész

Három generáción át sújtotta genetikai betegség egy család férfi tagjait. Egy nemzetközi kutatócsoport most sikeresen megfejtette a kórkép eredetét. A több mint egy évtizeden át tartó kutatás segíthet megérteni, hogyan kezeli a szervezet az örökítőanyag rendellenességeit. Az eredményekről dr. Tory Kálmán, az MTA-SE Lendület Nephrogenetikai Kutatócsoport vezetője beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.07.07. – 1. rész

A bronzkori emberek akár 100 kilométert is vándoroltak a letelepedés előtt. Az ő életmódjukat vizsgálta új módszerrel a Lendület Mobilitás Kutatócsoport. Kiss Viktória, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Régészeti Intézetének főmunkatársa, a Lendület Mobilitás kutatócsoport vezetője elmondta: több tudományterület szakértelmét használták fel ahhoz, hogy új szempontból vizsgálják meg a 4000 éve élt emberek életét.

InfoRádió – Szigma 2020.06.30. – 2. rész

Egy föld alatti, olaszországi laboratóriumban észlelték az axion nevű részecskét, ami a sötét anyag alkotója. A sötét anyag alkotja a galaxis tömegének 85 százalékát. Neve onnan ered, hogy nem nyeli el és nem bocsátja ki a fényt, így nem látszik. „Ezért jött létre az úgynevezett Xenon 1T kísérlet a Gran Sasso nemzeti laboratóriumban, mely során azt vizsgálják, hogy milyen részecskék érkeznek a Napból” – magyarázta el Horváth Dezső részecskefizikus, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (WIGNER FK) és a CERN munkatársa.

InfoRádió – Szigma 2020.06.30. – 1. rész

Idén a retinakutatás egyik legnagyobb szaktekintélye, Roska Botond neurobiológus érdemelte ki a Körber Európai Tudományos Díjat, amellyel minden évben egyetlen európai tudóst ismernek el az összes tudományterületről. A Svájcban kutató magyar orvos segítségének köszönhetően egy kilenc hete halott retinába is vissza tudják hozni a látást. A Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója, a Bázeli Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője beszélt a díjról, a sikerekről.

InfoRádió – Szigma 2020.06.23. – 2. rész

A lítiumnak köszönhetően mára olyan technológiai forradalom következett be, hogy elektromos rollerek, biciklik, autók, power board-ok tucatjait használjuk. A Li forradalmasítja az elektromos anyagmozgató gépek piacát, energiafarmok jönnek létre, és épülnek a jövő légi járművei. A probléma csupán az, hogy a periódusos rendszer harmadik eleme egy ritka és nehezen hozzáférhető anyag, így a kutatók még keresik az alternatív helyettesítőket. A Spintronika kutatócsoport tagjai azonban jelentős eredményeket értek el a lítium helyettesítésével kapcsolatban, nátriummal. Simon Ferenc, a BME Fizikai Intézet igazgatóhelyettese beszélt az eredményekről.

InfoRádió – Szigma 2020.06.23. – 1. rész

Új gént fedeztek fel, amely új utat nyit a koronavírus elleni védekezésben. A neuropilin-1 (NRP1) eddig ismeretlen szereplője volt a kutatásoknak, azonban a korábban ismert influenzával foglalkozó vizsgálat vezetett el az új típusú koronavírus második bejutási pontjának feltárásához. A mesterséges intelligencia legújabb irányát, a mélytanulást alapul véve, valamint a pontos mikroszkopikus analíziseknek köszönhetően a kutatók azt is meg tudják mondani, hogy egy gyógyszer vagy egy gén hatására mi történik a fertőzéssel. A téma kapcsán Horváth Péter bioinformatikus, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézet kutatója, a Biomag kutatócsoport vezetője osztotta meg gondolatait.

InfoRádió – Szigma 2020.06.16. – 2. rész

Megterhelő életesemények hatására hosszabb vagy rövidebb időre megváltozhat az egyén viselkedése. Fontos a kiváltképp érzékeny egyének kiszűrése és fokozott védelme. A betegségek kialakulásának megelőzésére jó lehetőség a trauma környékén az anyagcsere befolyásolása. Ennek lehetőségéről és hatásmechanizmusáról beszélt Zelena Dóra, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) tudományos tanácsadója, a Magatartásélettan és Stressz Kutatócsoport vezetője.

InfoRádió – Szigma 2020.06.16. – 1. rész

Világelső a BME-n tervezett és épített SMOG-1. Még senkinek sem sikerült olyan kis műholdat Föld körüli pályára állítani, mint amilyet a BME-HVT tanszéken csináltak. A vártnál is több jelet, úgynevezett elektroszmogot bocsátanak ki az elektromos berendezéseink a világűrbe. A SMOG-1 célja, hogy a digitális földfelszíni videoadások (Digital Video Broadcasting – Terrestrial, azaz DVB-T) által keletkezett szennyeződés mértékét és a rádiófrekvenciás szmog mennyiségét mérje. Gschwindt András, a BME-HVT tanszékének címzetes egyetemi docense beszélt erről.

InfoRádió – Szigma 2020.06.09. – 2. rész

Európa legnagyobb virtuális valóság közössége az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) technológiáját választotta a fejlesztő közösség ajánlott keretrendszerének. Kovács Péter, a Megosztott Virtuális Valóság csoportvezetője szerint a szórakoztatóipart ezen a területen szinte mindenki ismeri, azonban az ELKH SZTAKI a következő kutatási területeken vett részt: orvostudomány, bányászat, gázipar, oktatás, gyártástervezés, illetve gyártósorok valós idejű távoli megfigyelése.

InfoRádió – Szigma 2020.06.09. – 1. rész

A Kínából világkörüli útra indult új típusú koronavírussal az emberiség 2019 előtt még nem találkozott. Három-négy hónap alatt rengeteg új tudományos eredmény született, melyek különféle részletkérdésekben megváltoztatták a tudományos álláspontot. A téma kapcsán Makara B. Gábor Széchenyi-díjas orvos, neuroendokrinológus, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) professzora beszélt.

InfoRádió – Szigma 2020.06.02. – 2. rész

Átrendezheti az űr erőviszonyait a NASA SpaceX. Az egykori szovjet–amerikai űrversenyt követően egyre több és újabb szereplője van a világűrnek. Oroszország, Kanada, Kína és Japán mellett az USA növeli az országok közötti versenyt – többek között erről is beszélt Both Előd, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke.

InfoRádió – Szigma 2020.06.02. – 1. rész

9 év után először az USA ismét képes saját erőből embereket juttatni az űrbe – erről és a NASA SpaceX űrhajó elstartolásáról beszélt Kiss László, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója.