Ugrás a tartalomra

Virtuális kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelte a SZTAKI a magyar internet harmincéves jubileumát

Hírek

Tavaly november végén ünnepeltük, hogy harminc évvel ezelőtt, 1991-ben Magyarországon elsőként jegyezték be az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) „sztaki.hu” doménnevét, ezzel megnyitva az utat a magyar internet előtt. E jelentős évfordulót a SZTAKI szervezésében egy virtuális kerekasztallal ünnepelték meg, amelyen a magyar internet megalapozásában közreműködő hálózatkutatási és internetfejlesztési szakemberek, Bakonyi Péter, Csaba László, Martos Balázs, Horváth Nándor, Pásztor Miklós és Tétényi István is részt vett. Az ő munkájuk nélkül nem indulhatott volna el olyan gyorsan a magyar internet.

Röviddel a vasfüggöny hazai szakaszának 1989-es lebontása után Magyarországot máris a világháló egyik korai úttörőjeként ünnepelték, ugyanis világszinten is gyors tempónak számított, hogy itthon már 1991-ben bejegyezték az első doménnevet.

A 30. évforduló alkalmából megrendezett kerekasztalt Monostori László, a SZTAKI igazgatója nyitotta meg, majd Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Informatikatörténeti Fórumának vezetőségi tagja a magyar internethez vezető útról tartott előadást. Ezt követően Kovács László, a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője beszélt a SZTAKI 30 évvel ezelőtti szerepéről a magyar internet elindításában, és bemutatta az intézet mai tevékenységét.

Bakonyi Péter, Csaba László, Martos Balázs, Horváth Nándor, Pásztor Miklós, Tétényi István és Kovács László az eseményen többek között arról is beszéltek, hogy bár a magyar internet elindulása visszatekintve tényleg korai előretörésnek tekinthető, akkoriban ők azt gondolták, hogy máris elkéstek. Annak ellenére vélekedtek így, hogy az X25-ös hálózati fejlesztések terén Magyarország egyedülállónak számított a régióban. A rendezvényen szintén szó esett az első e-mailekről, az ékezetek bevezetéséről, illetve a „.hu” megnevezés eredetéről. Emellett a mérnökök arra is kitértek, hogy mi minden történt az internettel az elmúlt évtizedekben.

A kerekasztalról készült videó szerkesztett változata itt tekinthető meg.

A magyar internet 30. születésnapján a világháló külföldi megalkotói is köszöntötték a SZTAKI-t. Radia Perlman az STP protokoll létrehozásával vált ismertté, Robert Cailliau pedig a CERN munkatársaként Tim Berners-Leevel dolgozott együtt a World Wide Weben. Vint Cerf, a Google egyik alelnöke a TCP/IP protokoll kialakításával vált az internet egyik atyjává Bob Kahnnal együtt. Perlman, Cailliau és Cerf videóüzenetet küldtek a SZTAKI-nak, ezek itt tekinthetők meg.