Ugrás a tartalomra

Világszínvonalú örökségtudományi laboratóriumot alakítottak ki az Atommagkutató Intézetben

Hírek

420 millió forint Európai Uniós támogatással hozták létre az örökségtudományi laboratóriumot a debreceni Atommagkutató Intézetben (ATOMKI). A komplex, nagyon pontos vizsgálatokra alkalmas világszínvonalú kutatási infrastruktúra lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a kulturális és természeti örökség tárgyait vizsgálják hazai és nemzetközi együttműködések keretében.

A beszerzett képalkotó-analitikai eszközökkel a régészeti leletek, a műtárgyak roncsolásmentes karakterizálása végezhető el, az anyagok akár mikroszkopikus szinten is vizsgálhatók. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy széles mérettartományban jussanak hozzá információkhoz a tárgyak szerkezetéről és anyagi összetételéről. Az eszközbeszerzésnek köszönhetően az intézetben lehetőség lesz a csontok stabilizotópos vizsgálatára is, amely a kutatások legújabb irányvonalát képviseli. Az eljárással a múltbeli táplálkozási szokásokat kutathatják, és a radiokarbonos kormeghatározást hamvasztásos temetkezésből származó maradványokra is kiterjeszthetik.

ATOMKI_oroksegtudomanyi_labor

Az örökségtudomány a kulturális és természeti örökséggel kapcsolatos komplex kutatások viszonylag új elnevezése. Az új tudományág felöleli az örökség kezelését, elemzését, konzerválását, interpretációját és dokumentálását. Az örökségtudományban a régészet, a muzeológia, a művészettörténet, az antropológia és a paleontológia mellett fontos szerepet kapnak a természettudományos módszerek, az érzékeny analitikai eljárások. Az ATOMKI ezen a területen több évtizedes hagyománnyal rendelkezik, ez a beruházás tovább növeli az intézet tudományos pozícióját a kulturális és természeti örökségekhez tartozó leletek, tárgyak kutatásában.