Ugrás a tartalomra

Városi környezetben tesztelték az SZE és a SZTAKI együttműködésében fejlesztett, a vonuló mentőautót kísérő előfutár drónt

Hírek

A szeptember 19. és 24. között megrendezett Biztonság Hetéhez kapcsolódóan bemutatták közös előfutárdrón-fejlesztésüket a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) és az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatói. Az Országos Mentőszolgálat közreműködésével a ZalaZONE tesztpályán megvalósult célzott tesztelés keretében a fejlesztők városi környezetben szemléltették, hogy a vonuló mentőautót kísérő előfutár drón segítségével előre beláthatók a sofőr elől eltakart területek, és az onnan érkező veszélyek előre jelezhetők.

A világon egyedülálló projekt célja egy kamerával ellátott előfutár drón fejlesztése, amely a levegőben kíséri a vonuló készenléti egységet ‒ mentő, tűzoltó, rendőrautó ‒, lehetőleg előtte haladva. Így előre beláthatók a sofőr elől eltakart területek, és az onnan érkező veszélyek előre jelezhetők, ezáltal megelőzhetők a májusi csepeli mentőbalesethez hasonló tragédiák.

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya Smart City moduljában a Magyar Biztosítók Szövetsége támogatásával megvalósult teszt keretében a fejlesztők városi környezetben mutatták be, hogy az előfutár drón segítségével azonosíthatók azok a járművek, amelyeket a környező házfalak eltakarnak a vonuló mentőautó elől, így az ütközés elkerülhető. Az ötlet megvalósíthatósága ezzel bizonyítást nyert.

Műszaki jellemzői miatt a kísérleti drón, a DJI M600 hexakopter csak kis sebességű városi tesztek során alkalmazható, a gyorsabb manővereket a kutatók szimulációkban vizsgálják. A rendszer jövőbeli alkalmazásához a technikai nehézségek megoldásán túl többek között a városok és országutak feletti drónos repüléssel, illetve a forgalomról való folyamatos kamerafelvétel készítésével kapcsolatos jogi és szabályozási kérdéseket is tisztázni kell.

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg.

A felvételen látható bemutató az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva GINOP-2.3.4-15-2020-00009” projekt keretén belül az FT2 „Autonóm földközeli légi megoldások” alprojekt Széchenyi István Egyetemen futó „Előfutár drón kutatás” című részének eredménye.